Naše zahrada

Jak pečovat o dřevo v exteriéru

Každý majitel zahrady či zahrádky, chaty či chatky, plotu či plotku, ví, že dřevo k tomu všemu prostě patří a je zapotřebí se o něj starat. Dřevo samo o sobě je velmi pevné a tudíž způsobilé vzdorovat působení vnějších sil. Je však nutné ho chránit před působením mnoha faktorů - není totiž odolné vodě, UV záření, plísním, ani hmyzu. Pokud se o dřevo správně staráme, bude „žít“ opravdu dlouho a správnou péčí navíc zajistíme krásný vzhled.


Nejhorším nepřítelem dřeva je vlhkost v jakékoliv podobě. Jakmile dřevo jednou navlhne, je už navždycky ovlivněno při jakýchkoliv výkyvech teplot. Nejenom, že praská, voda je ideální živnou půdu pro škodlivé organismy.

Také slunce na dřevo působí negativně, a to UV zářením. Vlivem slunečních paprsků dřevo ztrácí svou pevnost a stává se velmi křehkým.

Impregnace dřeva
K prodloužení životnosti dřeva poslouží jeho impregnace, čili vpravení chemické látky do vnitřní struktury dřeva. Toto chrání dřevo před napadením škůdci. Impregnovat můžeme nátěrem, namáčením, nebo náročnějším, ale nejkvalitnějším způsobem – vakuotlakovou impregnací. Pro potřeby zahrádkářů samozřejmě postačí impregnace nátěrem, použít můžete např. Flügger 90 Aqua nebo 90 classic – penetrační oleje poskytující maximální napuštění podkladu a přilnavost dalších materiálů.

nater lazury na drevo

Lazury
Lazurování je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak ošetřit jakékoli dřevěné povrchy. Venkovní plot, zahradní nábytek či chata mají vysoké nároky na odolnost vůči povětrnostním vlivům a pomocí správného typu lazury lze snadno docílit jejich delší životnosti. K těmto účelům výborně poslouží napouštědla jako Flügger 96 classic, Flügger 95 Aqua nebo 2-v-1 Classic (základní a finální nátěr v jednom).
Co se týká odstínu lazury, tak se samozřejmě rozhodujeme podle typu dřeva, který chceme ošetřovat. Dnes již vůbec není problém si v bohaté nabídce výrobců vybrat ten správný odstín. Samozřejmě se ale vyrábí i bezbarvé lazury. V každém případě lze jen doporučit zkušební nátěr na malém kousku plochy, teprve tam se totiž ukáže, zda jste při výběru odstínu nesáhli vedle. Aby byl výsledek dokonalý, je vždy nutné dřevo před natíráním zbavit všech nečistot, a to opravdu důkladně, u staršího dřeva je většinou třeba povrch alespoň částečně zbrousit. Většinu lazur nanášíme ve dvou až třech vrstvách a nevsáknutý nátěr průběžně otíráme hadříkem, což zvýrazní přirozenou strukturu dřeva.

olej na drevo v exterieru

Oleje

Kdo není fanouškem laků, může použít olej do exteriéru. Flügger Impredur nano olej poskytuje dřevu extrémně vodoodpudivý efekt, obsahuje velké množství UV-filtru a má vyjímečně dobrou penetrační schopnost, čili brání vzniku prasklin, plísní a řas.

Krycí nátěry
Pokud chcete kresbu dřeva zcela zakrýt, použijte krycí nátěry. Jsou vhodné pro natírání zejména dveří, oken, zárubní, židlí, stolů a nábytku obecně. Z řady speciálních nátěrových hmot můžeme použít např. Flügger 98 Aqua nebo barvu na okna Flügger Window Aqua.

kryci nater dreva

www.flugger.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze