Naše zahrada

Jak správně pěstovat rajčata a papriky

Rajčata a papriky dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Také je s nadšením pěstujete? Pak Vás jistě bude zajímat, jak postupovat, aby Vaše zelenina byla co nejchutnější a vzhledově nejpřitažlivější. Naše tipy Vám zaručeně pomohou!


Na výsadbě záleží
Každý zkušený zahrádkář dobře ví, že čas výsadby rajčat a paprik přichází na řadu po ledových mužích, tedy v polovině května. Dalším pilířem úspěchu jsou dobře zapěstované sazenice, ať už podomácku vypěstované, nebo koupené, měly by mít zdravě zelené listy a bohatý kořenový systém. Při výsadbě je důležité dbát nejen na dostatečnou vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami, ale také na to, aby jejich kořenový bal byl vlhký. Co se stanoviště týče, rajčata a papriky milují slunce. Zálivka po výsadbě je samozřejmostí. Nezapomeňte na výživu, rostliny potřebují startovací dávku hnojiva a humusu.

zahradnicky substrat

Náš tip: AGRO Zahradnický substrát se startovací dávkou hnojiva KRISTALON, Vitality Komplexem a aktivním humusem Vám usnadní práci




Péče o zdravý růst
Správně provedenou výsadbou péče o rostliny samozřejmě nekončí, rajčata a papriky vyžadují pravidelnou zálivku, a to nejlépe ráno nebo večer přímo ke kořenům. Pokud jsou noci ještě mrazivé, doporučujeme pojistit se před zkázou úrody přikrýváním rostlin na noc textilií. Sazenice vyvažte k oporám co nejdříve. Pokud chcete zvýšit výnosy u tyčkových rajčat, vylamujte boční výhony. Pozor, výhony nikdy neořezávejte nožem, zvýšili byste riziko přenosu viróz. U keříčkových rajčat zase dbejte na to, aby byl uvnitř keříčku stále dostatek světla. Po celou dobu růstu je důležitá kvalitní výživa, kterou by měly rostliny dostat dvakrát do měsíce. Osvědčeným přípravkem je Kristalon, který je k dostání v několika variantách. Kristalon Start je určený pro období od výsadby až po první květy, pro následné období je vhodné používat Kristalon Plod a květ nebo Kristalon Gold s aktivátorem kvetení.

hnojivo pro papriky a rajcata
Doporučujeme:
Pro vyšší odolnost rostlin střídejte hnojivou zálivku Kristalonu s aplikací Vitality Komplexu s obsahem žížalího dopingu, což jsou přírodní enzymy ze zažívacího ústrojí kalifornských žížal, které ve spojení se zálivkou mají na rostliny blahodárný vliv.

prostredek proti skudcum

Boj proti škůdcům a chorobám
Mšice, molice, svilušky, ale také plíseň a černání plodů, jsou noční můrou každého pěstitele. Jestliže chceme minimalizovat riziko jejich výskytu, je třeba začít s prevencí včas. Osvědčeným prostředkem v boji proti prvním třem nepřátelům úrody je Rock Effect, ekologický přípravek, který škůdce hubí, a zároveň se postará o to, aby rostliny dalším škůdcům nechutnaly.

Kristalon zdrave rajce a paprika

Ochranu proti plísni bramborové zajistí přípravky, jako je Kuprikol 50 nebo Acrobat MZ WG. A jak předejít nežádoucímu černání plodů? Zkuste novinku roku 2014, Kristalon Zdravé rajče s aktivním vápníkem pomáhající předcházet právě černání.

Pozor, při péči o rostliny se vyvarujte zálivky a přihnojování na list, předejdete tak výskytu škůdců obecně. Stejně tak se vyvarujte přelití, pravidlo optimální zálivky říká: raději méně, ale častěji. Věříme, že díky našim tipům budete mít letos bohatší sklizeň než vloni! Přejeme Vám mnoho pěstitelských úspěchů a pak už jen dobrou chuť!

Zdroj foto: pixabay.com, megazahrada.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze