Vytápění domu

Jak topit zdravě - děláte to správně?

Topná sezona tu bude co nevidět. Z komínů se začne kouřit, radiátory u vás doma začnou vydávat teplo a vám tak přibudou další starosti. Topení totiž není jen o otočení kohoutkem, zapnutí kotle nebo přiložení polínek do krbu. Je to především o správné teplotě v místnosti, která bude vyhovovat nejen vašemu domovu, ale především vašemu zdraví.


Pokud bychom k sobě měli být upřímní, museli bychom si narovinu přiznat, že spousta lidí topí špatně. A kdo ví - možná topíte špatně i vy. Máme teď na mysli zbytečné přehřívání místností nebo naopak nedostatečné vyhřátí. Oboje je špatně a my vám teď poradíme, jak topit správně s ohledem na domácnost, peněženku i zdraví celé rodiny.

Jaká je ideální teplota místnosti?
Statistiky mají jasno: většina lidí své domácnosti zbytečně přetápí. Odborníky doporučovaná teplota v místnosti je v rozmezí 19 - 21 °C - tehdy je vlhkost vzduchu optimální. V případě vyšší teploty naopak dochází k vysušování vzduchu a následným zdravotním potížím, jako například zahleňování organismu nebo problémům s dýcháním. Nemluvě o tom, že přetápěním trpí i vaše peněženka, protože zvyšujete náklady za topení.

vytapeni

Jak topit v koupelně a jak v ložnici?

Co se ideální teploty týče, mění se s ohledem na konkrétní místnost. Zatímco v obývacím pokoji, kde se zpravidla zdržujete nejvíce, je ideální teplota zmíněných 19 - 21 °C, v ložnici byste neměli vytápět na více jak 18 °C. Právě tato místnost si vyžaduje nižší teplotu a tím pádem chladnější vzduch. V koupelně můžete topit na 23 °C.

spravna teplota v mistnoti

Místnosti, které během dne využíváte méně, jako například spižírnu nebo komory, vytápějte na cca 14 - 16 °C, přičemž 14 stupňů je nejnižší hranice. Snažte se, aby v těchto prostorách teplota neklesla. Zabráníte tak vzniku plísně, která je úhlavním nepřítelem domácnosti.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze