Vytápění domu

Nové kombinované kondenzační kotle BRÖTJE s vestavěným zásobníkem teplé vody

Co dělá z domu domov, jde jen o bydlení ve vlastních čtyřech stěnách? Určitě ne, domov je tvořen i pocitem útulnosti a klíčem k tomu je také tepelná pohoda. Nalezení společného jmenovatele pro pěkné i zdravé životní prostředí a současně pro individuální potřeby svých zákazníků – to je prioritní motivací firmy BRÖTJE, která již dnes s ohledem na udržení ekologické rovnováhy, navrhuje inovační a komplexní systémy vytápění s technologiemi zítřka.


Příkladem mohou být např. mikrokogenerační jednotky WGS vyrábějící při vysoce efektivním spalování zemního plynu teplo a zároveň elektrický proud nebo solární fotovoltaické systémy propojené s tepelnými čerpadly.

Po loňském úspěšném uvedení novinek zejména závěsných kotlů s technologií EVO – elektronicky řízenou optimalizací spalování, která umožňuje jejich automatické nastavování a průběžné seřizování parametrů pro co nejnižší spotřebu plynu, uvádí letos firma BRÖTJE prostřednictvím velkoobchodní GC skupiny na tuzemský trh takto vybavené tepelné zdroje ve stacionární verzi.

rez kondenzacnim kotlem

Nová verze kombinovaného kondenzačního kotle BBK EVO 20/22H s výkonovým rozmezím 2,9 – 20/22 KW a integrovaným zásobníkem teplé vody, který je díky kompaktnímu provedení, elegantnímu designu a rozměrům (stavební výška pouze 137 cm!) vhodný pro umístění i do snížených prostor jako např. podkroví, sklepy nebo přímo do interiérů bytů a menších novostaveb. Půdorysný rozměr 60 x 60 cm a absence nároků na boční montážní nebo servisní odstupy umožňují využití stavebních výklenků. Pokrokový vrstvený způsob přípravy teplé vody, k němuž lze také samozřejmě využít kondenzační režim, probíhá v 95-ti litrovém zásobníku se samostatným dobíjecím čerpadlem umožňuje dosahovat vyšší účinnosti než u běžných ohřívačů a nahradí s rezervou 120-ti litrový zásobník s klasickým trubkovým výměníkem.

kondenzacni kotel

Tak trochu jako větší bratr pak vedle BBK EVO působí se svou výškou 160 cm EcoCondens BBS EVO. Pokrokovou povahu tohoto stacionárního kombinovaného kondenzačního kotle podtrhují rovněž optimalizovaná příprava směsi pro ideální spalování, topné výkony od 2,9 do 15, 20 a 28 kW, integrovaný 130 litrový zásobník teplé vody s trubkovým výměníkem, jenž je vhodnější pro oblasti s tvrdší vodou, možnost vestavby expanzní nádoby na TUV, nabíjecí čerpadlo a dokonalé sladění všech montážních dílů. Rovněž u něj v předsměšovacím kanálu Optimix s Venturiho trubicí a CDF optimalizací dochází k vytvoření odpovídající směsi plynu a spalovacího vzduchu, která je poté prostřednictvím elektronicky řízeného ventilátoru přes speciálně tvarované potrubí plynule dopravována k hořáku. Tímto způsobem permanentně pečuje o ideální úroveň hoření. Výsledkem jsou obzvlášť nízké emise a současně hospodárná spotřeba i delší životnost. Celkově je kotel konstruován pro stupňovitě omezovaný provoz bez specifického snížení teploty, což je předurčuje pro rodinné a rezidenční domy, jakož i pro nízkoenergetické a pasívní domy.

kombinovany kondenzacni kotel BROTJE

Pro oba uvedené modely jsou dále společné mimořádně nízké hodnoty emisí (NOx méně než 20 mg/ kWh, CO méně než 10 mg/kWh) oproti platným evropským normám včetně normy „Modrý anděl“, elektronické modulační úsporné kotlové čerpadlo (s rezervou výkonu až pro 38 kW), tichý provoz díky optimalizovanému spalování a zdvojené kapotáži kotle a normovaný stupeň účinnosti až 109,5 % (při 75/60 °C 105 %!). Kompaktní (odlévaný z jednoho kusu) výměník ze speciální slitiny křemíku a hliníku s ochranným nanopovlakem (technologie Lotus) pro lepší předávání tepla a zvýšenou odolnost proti kyselé kondenzační vodě svou konstrukcí umožňuje po hydraulické stránce provoz kotlů bez požadavku na minimální průtok, což přináší úspory investičních nákladů (např. za bypass, hydraulickou výhybku, čerpadla atd.).

ovladani kondenzacniho kotle

Základním prvkem kotlové regulace (standardně obsahující ekvitermní řízení) je elektronická deska SIEMENS nové generace typ LMS 15 umožňující pomocí vestavných rozšiřovacích modulů řídit nezávisle jeden čerpadlový a dva směšované topné okruhy nebo tři čerpadlové okruhy, ohřev teplé vody ve dvou úrovních teplot (komfortní/ útlumová) včetně cirkulačního čerpadla, sestavování kaskád, řízení druhého kotle např. na pevná paliva atd. Samozřejmostí je sběrnicový systém k připojení externích prostorových regulátorů pro obousměrný provoz a to i bezdrátově, ovládání 0-10 V, možnost vzdáleného spínání přes GSM nebo ovládání přes web server.

Více informací o produktech najdete na stránkách BRÖTJE.
logo BROTJE
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze