Nové dveře

Proč trvá výroba dřevěných dveří 4 týdny?

Potřebujete vyrobit nové dveře, ale do týdne vám je nikdo nechce dodat? Přiblížíme vám, co vše je nutné udělat, než se vymění staré a namontují nové. Dodací lhůta se většinou počítá od podpisu smlouvy a zaplacení zálohy.


1. Zaměření a upřesnění detailů
Dokud nebyla zakázka zaměřena, probíhá většinou komunikace se zákazníkem emailem nebo telefonem. Do cenové nabídky se uvádějí pouze hrubé rozměry zadané v poptávce. Než se ale zakázka zadá do výroby, musí se otvor přesně zaměřit přímo na místě. Ve výjimečných případech zákazník ještě nemá hrubou stavbu a nechá si nejprve vyrobit dveře a podle nich přizpůsobí stavební otvor. Je zde ale nutná přesnost zhruba v centimetrech, což lze jen u některých stavebních materiálů. Zároveň se při této návštěvě technika upřesní odstíny, sklo, kliky a jiné důležité detaily.

vchodove drevene dvere

2. Objednání materiálu
U zakázkové výroby potřebujeme všechny komponenty, tedy sklo, kování, barvu či případné doplňky - parapety, žaluzie, sítě proti hmyzu apod. objednat a vyrobit na míru. Barva dorazí během týdne, sklo bývá vyrobené zhruba do 14 dnů, dodávky kování jsou většinou do 2 týdnů. Pokud se jedná o nějaký nestandardní díl či odstín, doba dodání se prodlužuje. U všech dodávek může dojít k nějakému problému nebo poškození, proto se do termínu dodání počítá časová rezerva, aby se případně mohl objednat nový díl.

drevene dvere

3. Výroba
Možná byste to neřekli, ale aby byly dveře krásné a dlouho vydržely, musí být provedeno až 14 kroků: Hrubý přířez – Hoblování - Čepovaní - Podélné frézování - Lepení - Frézování venkovních částí - Broušení strojní - Broušení ruční - Namáčení – Přebroušení - Stříkání - Montáž kování - Zasklení a Výstupní kontrola.
U dřevohliníkových dveří přibude ještě připevnění hliníkového opláštění. Toto je také jeden z důvodů, proč jsou dřevěné dveře dražší než plastové. I když v dnešní době jsou technologie, které provedou většinu výrobních operací strojově, při výrobě oken a dveří jsou stále určité činnosti, které vyžadují šikovné ruce pracovníků na dílně.

vchodove dvere

4. Montáž
Pokud je dobře připraven stavební otvor, trvá montáž, případná demontáž a zednické zapravení několik hodin. Většina zákazníků chce koupit okna a dveře včetně montáže, což je dobře. Odborné provedení a seřízení jsou důležité pro bezproblémové fungování dveří. Montážních postupů existuje několik – klasická montáž na kotvu a pěnu, předsazená nebo s oboustrannou paropáskou – z vnitřní strany se dává parotěsná páska zabraňující prostupu vlhkosti a z vnější strany paropropustná, která pouští vnitřní vlhkost ven. Tyto postupy doporučujeme především u nízkoenergetických a pasivních domů.

Jak se říká, co někdo šije horkou jehlou, nikdy dlouho nevydrží. Kvalita vyžaduje potřebný čas, proto je lepší si na dobrý výrobek počkat. Pokud nemáte montovanou dřevostavbu, která proběhne během pár měsíců, nechte si vyrobit okna a dveře třeba v zimě, kdy se nechává stavba tzv. vymrznout (v posledních letech spíše pouze sednout) a na jaře čekejte už jen na pěkné počasí.

www.okna-dvere.cz/vchodove-dvere
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze