Chytré bydlení

ROZHOVOR na téma chytré bydlení

Chytré bydlení, někdy nazývané jako inteligentní ovládání domu je obsáhlé téma. Zeptali jsme se odborníka v této oblasti, co všechno si pod tímto pojmem můžeme představit.


Jaké jsou současné trendy v zabezpečení a obsluze rodinné domu?
Hlavním trendem v zabezpečení a obsluze rodinného domu je postupné zjednodušování a přesouvání do konfigurace a dozoru do mobilních aplikací. Pokud se zeptáte majitelů rodinných domů, co očekávají od způsobu zabezpečení domu, většina zmiňuje právě snadnou konfiguraci včetně přehledu a všechno dostupné z mobilu nebo tabletu.

Můžu mít tedy domácnost pod kontrolou, i když nejsem doma?
Díky posunu k mobilním technologiím může uživatel například snadno na dálku komunikovat s příchozí návštěvou pomocí video hovoru v mobilní aplikaci a vzdáleně otevírat dveře. V případě nějaké závažné události, kdy například zůstanou otevřené dveře, nebo někdo otevře dveře v nepovolený čas, systém zavolá uživateli na mobil a přehraje definovanou hlášku. Naše interkomy jsou například vybavené mnohými senzory od rozpoznávání hlasitých zvuků nebo pohybu přes různé vstupy, na které lze připojit rozličná čidla. Interkom lze naprogramovat, co se má stát na základě rozpoznané události.

Jak poskytnu přístup 3 osobě do své domácnosti?

Dříve bylo potřeba půjčovat klíče. Pokud jste však půjčili klíče například službě pro úklid domácnosti, nemohli jste vědět, jestli si někdo nepořídil kopii. Naše interkomy obsahují čtečku RFID karet, takže fyzické klíče nejsou potřeba. Nicméně i při využití RFID karet vzniká potřeba kartu povolit a předat třetí osobě. Lze také využít autorizaci přístupu pomocí kódu, který zadáte do interkomu. Ve 2N v současné době připravujeme autorizaci přístupu na základě Bluetooth technologie. V praxi byste tak mohli ze svého telefonu na dálku zaslat kód s dočasnou platností, který si třetí osoba vloží do své aplikace v mobilním telefonu. Následně může tento přístup využívat po předem nastavenou dobu platnosti.

A není to nebezpečné?

Dle mého názoru je to mnohem bezpečnější než někomu předat fyzické klíče. Klíče si může někdo okopírovat, pokud je ztratíte, musíte vyměnit celý zámek (často i několik zámků). Pokud ztratíte telefon, stačí jej na webovém portálu zablokovat a tím ztratí přístup. Výhodou Bluetooth technologie je, že k odemknutí dveří nepotřebujete mít volné ruce. Stačí, když máte telefon v kapse. Můžete ale také zvolit vyšší úroveň zabezpečení a pro odemknutí dveří vyžadovat, aby byl do mobilní aplikace vždy pro otevření zadán krátký kód.

dverni komunikator

Jak zjistím, kdo byl u mě doma?
Naše interkomy mohou zaznamenávat každý přístup, pořizovat záznam z kamery. Obrovskou výhodou je noční vidění, kdy máte přehled i o tom, co se děje před vchodem během temné noci, aniž byste potřebovali světlo.

Můžu propojit/integrovat interkom se stávajícími systémy?

Velké výhodou našich interkomů je kompatibilita se širokou škálou různých zařízení jiných výrobců díky podpoře otevřených standardů, jako je například ONVIF, RTSP, http API a mnohé další. Náš interkom lze tedy integrovat například s kamerovým systémem a celou řadou zařízení pro domácí automatizaci.

Autor: Marketing Product Manager, 2N
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze