Nová podlaha

Rozmanitost podlahových krytin

Není podlaha jako podlaha. V současné době je opravdu z čeho vybírat. Zatímco dříve lidé museli brát to, co zrovna bylo, dnes je všechno jinak. Výběr nové podlahy tak můžete přizpůsobit nejen svému vkusu, ale i konkrétní místnosti. Lze se i ohlížet na to, kdo s vámi bude sdílet domácnost, máme na mysli hlavně děti a domácí mazlíčky. Jak se ale říká - čím větší nabídka, tím složitější výběr. Pojďme si tedy společně představit jednotlivé druhy podlahových krytin, ať máte jasnější představu.


Dřevěné podlahy - tradice, která nezestárne
Dřevěné podlahy patří ke klasice, která má své kouzlo a dokáže se hravě prosadit i v současném interiéru. Přednost jim dávají především ti, kteří chtějí žít v souladu s přírodou. Tento druh podlahové krytiny se může pyšnit nejen krásným vzhledem, ale především opravdu dlouhou životností, kterou můžete ještě zvýšit správnou údržbou. Dřevěné podlahy se nehodí do místností, kde hrozí zvýšená vlhkost - tedy zvláště koupelna, tam by vám podlaha dlouho nevydržela. Co se týče nevýhod, nutno podotknout poměrně složitou pokládku, náchylnost na výkyvy teplot a nízkou odolnost proti mechanickému poškození. Nehodí se tedy ani do domácnosti s domácími mazlíčky.



Plovoucí podlahy - stále oblíbenější varianta
O plovoucích podlahách v současné době slícháme stále častěji. Za rostoucí zájem právě o tento druh podlahové krytiny
může její nenáročnost na údržbu i velice snadná pokládka. S tou si zručný kutil hravě poradí sám práce mu tak zabere jen jeden den. I cena je velice příznivá, což plovoučce nahrává do karet. Další výhodou je teplý pocit - kdo má plovoucí podlahu doma, dá nám za pravdu, že je pocitově mnohem teplejší, nežli dlažba nebo lino. Abychom ale nemluvili jen o samých pozitivech, zmíníme i stinné stránky této podlahy. Na tento seznam lze zařadit nízkou toleranci vůči vlhkosti, proto se nehodí do koupelny či kuchyně. Ani s odolností to plovoucí podlaha nevyhrává, stačí pád ostrého předmětu. Použít ji nelze ani v interiéru, kde je podlaha bodově příliš zatížena.



Vinylové podlahy - kombinace toho nejlepšího
O vinylových podlahách se říká, že šikovně skloubily ty nejlepší vlastnosti dřevěných a plovoucích podlah, díky čemuž daly vzniknout něčemu tak úžasnému, že to chce mít doma každý. Něco pravdy na tom určitě bude. Dají se použít prakticky všude, protože jsou vysoce odolné a ani drápky domácích zvířat pro ně nepředstavují kdovíjakou překážku. Další výhodou vinylových podlah je snadná údržba, příjemný pocit na dotek i na pohled, dlouhá životnost konkurující výše zmíněným dřevěným podlahám a v neposlední řadě i velký výběr dekorů, mezi nimiž si každý přijde na své. Za nevýhodu lze označit snad jen vyšší pořizovací náklady.


PVC podlahy - cenově dostupná alternativa

Kdo hledá odolnou podlahu nenáročnou na údržbu, která navíc nezruinuje jeho finanční rozpočet a k tomu všemu jako třešnička na dortu bude i dobře vypadat, ten vsadí na PVC. Tento druh podlahové krytiny patří mezi stálice, ke kterým se lidé neustále vrací. Velkým lákadlem nejsou jen nízké pořizovací náklady, ale i dlouhá životnost. Dalším nesporným bodem k dobru je skutečnost, že se hodí kamkoli - PVC podlahu můžete použít do kuchyně, koupelny, na chodbu i do předsíně. Zvolíte-li zajímavý dekor, může se stát součástí ložnice i obývacího pokoje. Dobře odolá vlhku, hravě si poradí s nerovným terénem a ani po letech neztrácí původní barvy.



Dlažba - studená klasika
Jedním z nejoblíbenějších druhů podlahové krytiny je dlažba. K té se stále více lidí vrací, i když je známá tím, že je poněkud chladná. Výhodou dlažby je poměrně velká odolnost proti poškození. Hodí se proto do většiny interiérů. Plusem k dobru je i snadná údržba, dlažbu můžete zamést, vysát nebo vytřít - jak je libo. V současné době můžete vybírat z velké barevné palety, díky čemuž můžete dlažbu přizpůsobit danému interiéru či jeho zařízení. Dekory dlažby dokážou věrně imitovat i dřevo, kámen či jiné materiály. Nevýhodou dlažby je již zmíněné pocitové chladno, dlažba jednoduše studí. Rovněž je nutné zmínit náročnější pokládku. Na závěr musíme ještě zmínit, že dlažba klouže, proto by se neměla používat v místnostech, kde hrozí větší vlhko nebo riziko výskytu vody.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze