Rekonstrukce střechy

Stylová odpověď na otázku rekonstrukce střešní krytiny

Mnoho lidí řeší otázku rekonstrukce střechy. V této době je na hranici životnosti ohromné množství azbestových střech. Ačkoliv všichni vědí, že azbest je nebezpečný, jednu vlastnost těmto střechám nelze upřít, a sice jejich životnost.


Kolik nová střešní krytina vydrží? Kolik bude stát, jak bude vypadat a nebude hlučná, když bude pršet? Tyto a mnohé další otázky si kladou majitelé starších domů, u který je otázka rekonstrukce aktuální. A v posledních letech je stále častější odpovědí na tyto otázky plastová střešní krytina. Plast se ukázal být velmi efektivní variantou u střešních krytin. Dnes existuje hned několik výrobců plastových střech, z nichž jedna z nejznámějších je střešní krytina EUREKO.

plastovy stresni sindel

Plasty mají všeobecně velmi dobré vlastnosti, co se týče životnosti, jsou pevné, odolné prošlápnutí, kroupám i mrazu. Protože jsou lehké, jsou ideální na rekonstrukce, kde jsou obvykle slabší krovy. Odolávají působení mechu a tvarově skvěle imitují přírodní materiály, nejčastěji břidlici a dřevěný šindel.

plastova stresni krytina

Právě šindel, konkrétně plastový šindel EUREKO DDS se stal krytinou, která se používá na srubech, roubenkách, v horských oblastech i v chráněných krajinách, protože jeho vzhled je natolik věrný dřevěnému šindeli, že mnohdy zmate i odborníky. Na opravu azbestových střech je zase nezřídka využívána EUREKO CPS – tedy česká plastová šablona, který se svým vzhledem břidlice bývá ideální náhradou za staré kosočtvercové střešní krytiny.

strecha pred a po

Při rekonstrukci by ale investor neměl podcenit celkový střešní plášť, protože střechu nedělá pouze krytina, ale také to pod ní. Dnes, když sundáme azbestovou střechu, zjistíme, že prkna jsou v dobrém stavu, půda je suchá a i po padesáti letech vypadá střecha a krovy dobře. Ale tehdy se přirozeně větral půdní prostor, nebylo zatepleno a obydleno podkroví. Dnes jsou nároky na funkčnost a prostory domu mnohem vyšší. Pokud plánujete jednoduše vyměnit střešní krytinu, ale zachovat stávající bednění s tím, že hodláte zateplit a obydlet podkroví, mohli byste za několik let narazit. Střecha musí být větraná a jejím uzavřením by mohl uvnitř střešní konstrukce vznikat kondenzát, který nebude nikudy odvětrán a bude mít po několika letech závažné negativní vlivy nejen na tepelně izolační vrstvu, ale také na stav dřevěné konstrukce střechy. Plísně a hniloba na sebe nenechají dlouho čekat a proto rekonstrukci vždy konzultujte s odbornou realizační firmou.

logo EUREKO
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze