Úvod

Unipolární tranzistor – zesilovač bez nelineárního zkreslení

Mezi velmi často používané elektrosoučástky patří bezesporu tranzistory, které plní funkci zesilovače a zároveň kontroleru. Bez vynálezu tranzistoru by náš život vypadal úplně jinak. Zejména v oblasti výpočetní techniky a přidružených odvětvích elektrotechniky je pak často využíván unipolární tranzistor, který je někdy označován jako tranzistor řízený elektrickým polem.


Proč volit právě unipolární tranzistor

U většiny elektro zařízení dochází v posledních desetiletích k minimalizaci jejich rozměrů. Aby toho bylo možné dosáhnout je nutné používat tranzistory ve formě mikročipů, kde původní bipolární tranzistory kvůli jevu nazývanému Jouleovo teplo neobstály. Jak jistě víte, z hodin fyziky na střední škole, při průchodu elektrickým proudem dochází k uvolňování tepelné energie, a to je u řady elektro spotřebičů naprosto nevyhovující. Struktura unipolárního tranzistoru však dokáže odvést i přebytečné teplo, a to i u čipů miniaturních rozměrů.

Navíc mají tranzistory řízené polem i skvělé výsledky v oblasti jejich voltampérové charakteristiky, protože výstupy jsou téměř lineární. K nelineárnímu zkreslení dochází hlavně v případech použití jako analogového zesilovače minimálně.

Podrobnější popis unipolárního tranzistoru z pohledu jeho konstrukce

Unipolární tranzistor je polovodičová součástka, která je tvořena polovodiči typu N a P, tedy anodami a katodami, kdy je vždy jeden z nich převaze. Jedná se o prvek, který má konstrukci třívrstvé diody, která má však mnohem propracovanější technologické řešení.

Jaké jsou druhy unipolárních tranzistorů

Na trhu dnes naleznete několik druhů tranzistorů, které se samozřejmě dělí podle účelu svého užití, ale i konstrukčně. Nejrozšířenějším je pravděpodobně tranzistor MOSFET, kdy je elektroda G (gate) od izolována od zbytku zařízení tenkou vrstvou oxidu křemičitého.

Dalšími velmi rozšířenými druhy jsou pak JFET, MISFET a MESFET, které se liší nejen rozličnou izolací elektrody G, ale i polarizací.

Na co si dát při používání unipolárních tranzistorů pozor

I unipolární tranzistory mají jisté slabiny, tou největší bezesporu je skutečnost, že mohou být snadno poškozeny statickým nábojem. Ochranu unipolárních tranzistorů je tak potřeba zajistit použitím ochrannými diodami a antistatickým pouzdrem.

Nabízíme víc než jen unipolární tranzistory

Kompletní nabídku všech typů tranzistorů najdete na tme.eu. Kromě více jak desetitisíc různých tranzistorů, zde naleznete více než 500 000 dostupných produktů z oblasti elektro instalací.

Zdroj obrázku: Karma Norbu / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze