Úvod

Bezpečná domácnost pod kontrolou mobilu

Mobilní telefon již dávno neslouží jen k telefonování. Používáme ho jako náhradu za pracovní počítač na cestách, slouží nám jako zábavní centrum, a dokonce s ním i můžeme zaplatit v obchodě. Proč si tedy mobilem neotevírat dveře svého bytu?


Moderní domácnost si dnes neumíme představit bez nejrůznější elektroniky a stabilního internetového připojení. Za posledních 50 let elektronika doslova zaplavila naše domácnosti. Různé technické vychytávky jsou funkčnější i cenově dostupnější. K internetu se připojuje stále více zařízení - od hodinek až po zubní kartáčky. Myšlenka vybavit věci, se kterými se denně setkáváme, různými snímači a připojit je k internetu, přináší nejen nové možnosti vzájemné interakce mezi jednotlivými přístroji, ale i nové možnosti pro jejich ovládání, a to na libovolnou vzdálenost - například pomocí mobilního telefonu.

Vše začíná u dveří

Jsou dvě věci, bez kterých dnes obvykle neopustíte dům - klíče a mobil. Stejně jako dnes dokáže váš telefon nahradit kreditní kartu, může nahradit i velký svazek klíčů. Dveře jsme přece schopni spolehlivě zamykat i odemykat elektronicky, přičemž místo klíčů často při vstupu na různá místa používáme RFID čipy. Ty nyní dokáže mobil spolehlivě nahradit, a to i ve vaší domácnosti.

Společnost 2N nedávno rozšířila sortiment přídavných modulů pro svůj IP interkom 2N® Helios IP Verso o nový modul s Bluetooth technologií. Využití této technologie přináší pohodlný a bezpečný způsob otevírání dveří pouze s pomocí mobilního telefonu. Scénář takového přístupu je možné nastavit trojí: buď stačí, že se s mobilem (a aktivovaným Bluetooth režimem) pouze přiblížíte ke dveřím, nebo vstup musíte manuálně potvrdít zadáním příkazu v mobilní aplikaci, nebo pro vyšší bezpečnost ještě navíc potřebujete zadat kód na klávesnici dveřní jednotky. Ve všech případech šifrovaný klíč otevře dveře bezpečněji a jednodušeji než s použitím běžných klíčů.

Dveřní přístupové jednotky 2N s Bluetooth podobně umožňují také automaticky otevřít např. vrata garáže nebo vstupní vrata v rezidenční oblasti, když se k nim s mobilem přiblížíte na určitou vzdálenost. Není tak třeba používat další ovladače.

Dverni jednotka 2N access unit modul s bluetooth technologii
2N® Bluetooth Access Unit: Vrata, nebo dveře od garáže dnes otevřete pomocí Bluetooth i mobilem nebo inteligentními hodinkami. Stačí se pouze přiblížit na určitou vzdálenost a počítač vám automaticky otevře.

Ať už jste doma, nebo na cestách
Zajímavé je také propojení s cloudovou službou 2N® Mobile Video, která umožní přenos audio a video signálu skrze interkom a mobilní zařízení. Za malý měsíční poplatek zajistíte, že dveřní interkom od 2N s videokamerou, bude trvale připojen k vašemu mobilnímu telefonu. Pokud tedy u vás někdo zazvoní, můžete se na něj díky kameře podívat a vyřídit vše potřebné. A pokud je to třeba očekávaný pracovník donáškové služby, můžete jej nechat, aby vám za dveřmi nechal nákup, a zkontrolovat jej, že za sebou zavřel dveře.

Další možnosti nakonec přináší připojení venkovního interkomu ke vnitřní dotykové jednotce 2N® Indoor Touch. Dotykový displej této jednotky lze naprogramovat tak, že kromě obrazu z kamer a ovládání vstupních dveří bude umět ovládat i světla, žaluzie nebo klimatizační jednotky.

Vnitrni dotykova jednotka 2N Indoor touch
2N® Indoor Touch: Dotykovou obrazovku komunikátoru interkomu lze přeprogramovat tak, že kromě obrazu z kamer bude umět ovládat i světla, žaluzie nebo klimatizační jednotky. Inteligentní systém může také obsahovat tzv. DNB mód (Do Not Disturb), kdy interkom "zablokuje" zvonek a vy můžete klidně relaxovat.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze