Úvod

Čím zateplit fasádu?

Materiálů, kterými lze zateplit dům, existuje spousta. Záleží zejména na vašich finančních možnostech a na tom, zda jsou pro vás přijatelné pouze přírodní materiály, nebo máte raději technologické vymoženosti.


Volba izolačního materiálu je velmi důležitá. Může totiž nastat situace, že sice vyřešíte úniky tepla, ale namísto nich začnete bojovat s nadměrnou vlhkostí, kterou v domě neprodyšně uzavřete. Zateplení domu je velikou investicí a chybné umístění či špatná realizace ji může zcela znehodnotit. Proto je vždy lepší výběr izolačního materiálu nechat na odbornících. Ti vám nejen vyberou vhodný materiál, ale také navrhnou jeho optimální šířku. Když se budete řídit jejich doporučením, nemusíte si lámat hlavu termíny, jako je třeba tepelná vodivost, tepelný odpor nebo součinitel prostupu tepla.

Peníze vydané za zateplení se vám vrátí – když zateplíte správně
Zateplením fasády ušetříte každoročně až desetitisíce za vytápění. Proto je celkem jisté, že se vám peníze investované do zateplení během let vrátí. Izolační materiál tvoří jen část celkových nákladů kompletní nové fasády, další částky tvoří třeba lepidla, perlinka, hmoždinky, omítka nebo obkladový fasádní systém. Nejdražší je pochopitelně práce, ke které je třeba započítat také zapůjčení a výstavbu lešení. Nevyplácí se zateplovat svépomocí. Při izolačních pracích se totiž můžete dopustit zdánlivě maličkých chyb, které mohou ve výsledku narušit celý tepelněizolační systém anebo dlouhodobě narušovat fasádu.

odvetravana fasada Novabrik

Příklady izolačních materiálů

Mezi často používané izolace patří například minerální vlna, která se prodává v rolích nebo deskách. Z důvodu nízké ceny je oblíbený polystyren. Když už byste ho zvažovali, tak raději difuzní, který má v sobě malé otvory, díky kterým je paropropustný. Z přírodních izolantů se používá vlna, sláma, celulóza, ale také konopí. K materiálům nové generace patří například vakuová izolace (označovaná jako VIP). Desky vyrobené touto technologií jsou velice štíhlé (od 2 do 8 centimetrů). Jejich nevýhodou je ale dosti vysoká cena. Dalším moderním a cenově dostupným materiálem je měkká bezespará izolační pěna, která se jednoduše aplikuje pomocí nástřiku. Vznikne tak zcela kompaktní a zároveň prodyšná bariéra.

Pozor na vlhkost

U starší nemovitosti, která má problémy s vlhkostí, nespoléhejte na to, že zateplení problém vyřeší. Naopak, zvlášť když nepoužijete paropropustnou izolaci, potíže se ještě zhorší. Jednou z účinných metod, jak trvale zamezit nadměrné vlhkosti domu, je použití tzv. odvětrávané fasády. Ta umožňuje cirkulaci vzduchu, a tudíž i odvod vodních par do vnějšího prostředí. U starších domů se doporučuje využít pro odvod vlhkosti zmíněné vzduchové mezery. Návrhem řešení pro konkrétní stavbu se zabývá firma Novabrik Czech, která vyrábí a realizuje odvětrané fasády již 16 let.
Pavel Opršal, technický poradce nových fasád radí: Odstranění nadměrné vlhkosti a plísní docílíme nejen odvětrávanou fasádou. Při volbě konkrétního druhu fasády záleží na typu stavby. Např. u novostaveb je vhodné realizovat fasádní obklad, který umožní prostup vlhkosti. Takový fasádní plášť je vyroben z unikátního lehčeného betonu, který je zároveň izolační. Vyrábí se v několika barevných a povrchových variantách.

fasada Novabrik

Nešetřete na fasádě
Dobře vybírejte nejen izolační materiál, ale i fasádu. Stejně jako u izolace ani na fasádě se nevyplatí šetřit. Nejlevnější řešení, což bývá nejčastěji tenkostěnná omítka, se vám může pořádně prodražit. Je totiž velmi náchylná na mechanické poškození (například klovajícími ptáky). V případě poškození fasády izolace přestává plnit svou funkci a veškeré náklady vložené do zateplení vašeho domova přijdou vniveč.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze