Úvod

Kuchyňské hrnce - 4 rady, podle čeho je vybírat!

Potřebujete pořídit nové hrnce, případně kastroly a na trhu je tolik možností, že vlastně nevíte, co si vybrat? Jděte na to logicky a prakticky. Poradíme vám, na co se soustředit, nad čím se zamyslet a jak se snadno a rychle zorientovat na trhu.


Hlavní rozdíly

Nejčastěji se setkáváme s pojmy „hrnec“, „kastrol“ a „rendlík“. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Hrnec je oproti kastrolu vyšší a užší. Kastrol má naopak širší dno, ale ne nižší. V kastrolu se obvykle vaříte těstoviny, brambory nebo třeba rýži. Tím, že má kastrol široké dno, se hodí na větší plotýnku. Jako rendlík je pak označován menší kastrol s dlouhou rukojetí, ve kterém se nejčastěji rozehřívá máslo nebo ohřívá mléko.



1) Pro kolik osob potřebujete vařit?

Nejprve se zamyslete, pro kolik osob nejčastěji vaříte a na jak dlouho vaříte. Jste 2 – 3členná rodina? Pokud neplánujete vařit velké množství jídla, které si například budete nosit s sebou do práce, stačí vám hrnec s objemem do 5 litrů. Jste-li 4 až 6členná rodina, bude pro vás optimální hrnec o objemu 5 – 10 litrů. Nedělní oběd pro 6člennou rodinu se do 5 – 10litrového hrnce s přehledem vejde a možná bude i jedna porce navíc, na pondělní oběd do práce.


2) Rozměr plotýnky

Průměr dna by měl plus minus odpovídat rozměru vaší plotýnky. Pokud jste tedy velká rodina a potřebujete hrnec o velkém objemu, podívejte se, jak máte velkou plotýnku. Pokud by byl průměr dna výrazně větší, než je vaše plotýnka, docházelo by k nerovnoměrnému rozložení tepla uvnitř hrnce a vaření pokrmů by bylo o dost náročnější. U příliš velké plotýnky by naopak mohlo zase dojít k poškození stěn hrnce.



3) Typ ohřevu

Nyní už víte, jaké hrnce budete nejčastěji používat (jaký by měl být jejich objem), jaký by měl být průměr dna, ale ještě je potřeba popřemýšlet nad tím, jaký typ sporáku/varné desky doma máte. Většinu hrnců lze používat jak na plynovém sporáku, tak na elektrickém. U plynu však pozor na materiál úchytů – ucha hrnců by měla být nehořlavá, a to zejména v případě, že plánujete v hrnci i péct. Máte-li doma indukční varnou desku, vybírejte vždy takové hrnce, jejichž dno je zvenčí označeno malou spirálou. Právě tímto znakem jsou označovány hrnce a kastroly vhodné na indukci.

4) Kvalita

V tomto případě máme na mysli nejen kvalitu samotného materiálu hrnce, ale také způsob výroby dna. Nejvíce kvalitní jsou hrnce s takzvaným sendvičovým dnem – například hrnce TESCOMA. Sendvičové dno se skládá z několika vrstev vodivých materiálů. Právě díky tomuto provedení hrnce udržují teplotu, která je tím pádem stálá a nekolísá, tudíž uvaříte pokrm rychleji a levněji.



Tip: pokud hledáte více než 1 hrnec, ale využili byste hned několik hrnců různých velikostí a typů, bude se vám hodit celá sada hrnců – na trhu najdete až 13dílné sady!
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze