Úvod

Moderní trendy u fasád

Možností, jak dát domu vnější plášť, je dnes tolik, že je až škoda využít jen jeden typ. Na moderních domech tak často vidíte kombinaci několika druhů fasád, důvody jsou estetické, praktické i ekonomické.


Trend, který spojuje všechny dnes používané fasády, je zejména životnost – když už investujeme veliké peníze do fasády, nebývá v našich možnostech ji za pár let složitě opravovat nebo dokonce vyměňovat. A asi každý si chce bydlení užívat s co nejmenšími starostmi o údržbu. Jakou tedy zvolit fasádu, aby po nás po mnoho let nic nechtěla?

Tradiční cihla
Mezi bezúdržbové fasády patří například lícové cihly. Ty se používají na tzv. předezděnou fasádu, kdy je před vnějším pláštěm domu vystavěna předstěna a fasáda tak zaručuje ochranu domu před klimatickými vlivy, vlhkostí a úniky tepla. Realizace je sice složitější, ale máte tak zaručenou optimální vlhkost domu a nulové náklady na údržbu. Další a jednodušší možností jsou nalepené obkladové pásky. Jsou-li nalepeny kvalitně, bude taková fasáda také sloužit bez problémů spoustu let.

Lepené obklady
Kromě cihlových pásků můžete na dům lepit s nadsázkou cokoliv, co se vám líbí – kamenné obklady, obklady z umělého kamene, například keramzitu, nebo třeba betonu, který zpravidla také imituje různé druhy kamene. U lepených obkladů si dejte pozor na výběr lepidla. Tmavé barvy obkladů se totiž dokážou v létě rozpálit až na 70°C, což některým lepidlům nesvědčí a ztrácí pevnost.

Jednoduché stavebnice
Obklady se ale nemusí vždy jen lepit. Některé fasádní obklady, například od české značky Novabrik, mají důmyslný tvar, který umožňuje jednoduchou skladbu tzv. na sucho, tedy bez použití lepidla či malty. Díky tomu vystavíte fasádu skutečně rychle, a navíc v kterémkoliv ročním období. Jedná se o odvětrávanou fasádu, kdy se na obvodové zdivo připevní konstrukční rošt. Následně se instaluje izolace, a nakonec zmíněný obklad. Nespornou výhodou tohoto řešení je, že dům může dýchat (v případě vlhkých domů se tak dokonce průběžně i odvhlčuje) a fasáda nijak nezatěžuje konstrukci domu. Jednotlivé díly je možné kdykoliv bez potíží rozebrat a zase složit, což oceníte například při rekonstrukci či přestavbě domu.

odvetravana fasada

Omítka

Fasáda může na sobě mít samozřejmě i klasickou omítku. Ty se dnes vyrábějí z různých materiálů, které se liší pevností nebo způsobem aplikace (například existují stříkané fasády, díky kterým je fasáda hotová během pár dnů). Na výběr máte v podstatě neomezenou škálu barev. Pozor ale na tenkostěnnou omítku, která je náchylná na mechanické poškození a akrylátovou omítku, která nepropustí vlhkost do vnějšího prostředí a často způsobuje plísně v interiéru.

Dřevo a sklo
Dřevo je tradiční materiál, a i na moderních domech má stále své místo. Pochází z obnovitelných zdrojů, je tedy ekologické a také umožňuje volný průchod vodních par. Jeho nevýhodou však je, že přece jen vyžaduje pravidelnou údržbu. Tu můžete nechat na odborné firmě, ale bude vás to pochopitelně stát peníze. Dalším používaným materiálem na fasádu je sklo. Někdy se používá už rovnou se zabudovanými fotovoltaickými panely. Taková fasáda však bude samozřejmě také vyžadovat údržbu, a to v podobě častého čištění.

kombinovana fasada

Zajímavé kombinace

Každá z možností má své výhody a nevýhody a šikovný architekt dovede nejen navrhnout pro váš dům pravé řešení, ale i nakombinovat různé typy fasád tak, aby byl co nejúspornější a zároveň estetický. Na moderních domech tak vidíte například kombinaci bílé omítky s kamenem a dřevem, nebo dokonce ocelí, která během let stejně jako dřevo získává zajímavou patinu. Část fasády můžete také nechat porůst popínavými rostlinami… najdete i zajímavější zeleň, než je klasický břečťan.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze