Kuchyně

Nevýhody tepelných čerpadel? Za problémy často stojí špatný výběr

I na trhu s tepelnými čerpadly dochází k podvodům, zákazník kupující nový zdroj tepla tak nemá záruku toho, že tepelné čerpadlo bude bezporuchové, dosahovat slíbeného výkonu, hlučnosti, případně na něj sežene v budoucnosti náhradní díly. Tento problém má celoevropský rozsah, nejedná se tedy o „výsadu“ České republiky, níže najdete tipy, jak si správně tepelné čerpadlo „prověřit“.


Pomůže mezinárodní standard

Při porovnávání tepelných čerpadel si zjistěte, jestli jednotlivé produkty získaly ocenění Evropská značka kvality Q, kterou uděluje nezávislý zkušební ústav a jež klientovi poskytuje záruku, že tepelné čerpadlo:

-    Dosahuje udávaného výkonu.
-    Za provozu nepřekračuje úroveň udávaného provozního hluku.
-    Má garantované dodávky náhradních dílů po dobu minimálně 10 let a je na něj poskytována plnohodnotná dvouletá záruka.
-    Bude dodáno s návodem v národním jazyku.
-    Výrobce či dovozce má vybudovanou dostatečně robustní servisní síť s reakční dobou 24 hodin.

Je dobré zmínit, že Evropská značka kvality Q platí v zemi, jejíž zkušební ústav prověřil vlastnosti čerpadla. Zajímejte se tedy o to, jestli čerpadlo získalo toto ocenění v České republice.

Zkušenosti stávajících majitelů jsou dalším cenným zdrojem informací

Nezávislým zkušebním ústavem ověřená kvalita není zárukou toho, že vám tepelné čerpadlo bude dělat radost. Na trhu existuje několik typů čerpadel, přičemž každý z nich je vhodný pro jiný typ nemovitosti. Stejně jako vám nebude nejlepší třímístné auto dělat radost svým prostorem při převozu nadměrného nákladu, nebudete nadšeni např. z výkonu tepelného čerpadla vzduch/vzduch v případu, kdy jím potřebujete vytápět nemovitost s velkým počtem místností.

Pokud je to možné, zeptejte se na zkušenosti s nabízeným typem tepelného čerpadla majitelů, kteří mají podobné nároky na objem dodávaného tepla či teplé vody. Jsou s výkonem tepelného čerpadla spokojení, volili by dnes jinak?

Raďte se s prodejcem, který má z čeho vybírat

 Velkou roli bude hrát při výběru i samotný prodejce. Proto je dobré si na začátku vybírat už samotného dodavatele, který by:
-    měl mít dostatečně širokou nabídku umožňující objektivní doporučení, tj. ideálně ne nabídku skládající se z 1 či 2 typů tepelných čerpadel,
-    měl mít reference s prodejem, instalacemi a servisem tepelného čerpadla, o jehož koupi uvažujete, a to u zákazníků s podobnými požadavky,
-    měl mít v nabídce tepelná čerpadla s označením Evropská kvalita Q.

Zdroj obrázku: Alexxxey / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze