Stavba

Střešní okna a jejich materiálové variace

Bydlení v podkroví je neobyčejně útulné. Aby bylo také komfortní a stylové, neměli bychom podcenit volbu střešních oken. A podle čeho poznáte kvalitu? Hlavním vodítkem by Vám měly být reference a šíře sortimentu zvoleného dodavatele.


Střešní okna mnoha tváří
Přední dodavatel kvalitních oken, firma FAKRO, se může pochlubit nejen vynikajícími referencemi, ale také obsáhlým sortimentem. V její nabídce najdete okna dřevěná, dřevěná lakovaná polyuteranovým lakem (bílý hladký trvalý ochranný povlak) a plastová (z vícekomorových PVC profilů).
Mezi nejoblíbenější typy oken tradičně patří kyvná a výklopně-kyvná střešní okna, která jsou dostupná ve všech výše uvedených materiálových variacích. Super energeticky úsporná okna, okna se zvýšenou osou otáčení, balkonová, pro fasádní sestavy, panoramatická jsou standardně vyráběná ze dřeva. Na objednávku je lze vyrobit ve verzi lakované polyuretanovým lakem. Pojďme se nyní podívat na jednotlivé typy blíže.

plastove okno - dekor borovice

Dřevěná střešní okna
Základním materiálem využívaným pro výrobku střešních oken je borovicové dřevo. Dřevo je vrstevně klížené, vakuově impregnované a lakované ekologicky nezávadným transparentním akrylovým lakem. Vakuová impregnace představuje tu nejúčinnější ochranu dřeva proti plísním a houbám; zajišťuje hluboký průnik impregnátu do dřevěných částí do hloubky až 10 mm a tím dřevo trvale chrání.

drevene vyklopnekyvne okno

Dřevěná s polyuretanovým lakem
Z vrstevně klíženého, vakuově impregnovaného borovicového dřeva se rovněž vyrábějí dřevěná střešní okna FAKRO s polyuretanových lakem, opatřená třemi vrstvami bílého polyuretanového laku. Polyuretanový lak vytváří na povrchu rámu a křídla trvalý, odolný a ideálně hladký, bílý ochranný povlak skrývající kresbu dřeva. Rámy křídel se lakují v celku, a tudíž jsou lépe chráněny před pronikáním vlhkosti. Profily oken mají jednotný povrch bez viditelných letokruhů, výsledkem je absence spár v rozích křídel a ostění. Dřevěná střešní okna FAKRO lakovaná polyuretanovým lakem jsou vhodná do místností s periodicky zvýšeným výskytem vlhkosti vzduchu, do kuchyně či koupelny.

prurez drevene okno s bilym lakem

Plastová střešní okna

Další možnost představuje kombinace plastu a hliníku. Vícekomorové PVC profily oken FAKRO bílé barvy jsou zpevněny ocelovými výztužemi. Výhodou plastu je odolnost vůči vlhkosti a korozi a tím je zajištěna dlouhá životnost. Plastová střešní okna jsou proto ideální do prostor se zvýšeným výskytem vlhkosti vzduchu (prádelny, lázně, koupelny). Náročnější zákazníci jistě ocení možnost výběru z variant: bílá, v dekoru zlatý dub a borovice.

plastove okno - dekor zlaty dub

Okna do plochých střech
Elegantní řešení pro prosvětlení plochých střech nabízejí okna tvořená vícekomorovými PVC profily vyrobená částečně z recyklovaného materiálu. Viditelný povrch okna bílé barvy díky svému neutrálnímu vzhledu přináší široké možnosti uplatnění v moderní architektuře.

okno do plochych strech

Nejste si jisti, který střešního typ okna zvolit? Nechte si poradit. Součástí služeb poskytovaných firmou FAKRO je také poradenství. Zkušení odborníci totiž dobře vědí, že výběr střešního okna se vyplatí nepodcenit. Ani z estetického, ani z funkčního hlediska.

logo Fakro
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze