Úvod

Ušetřete na vytápění s moderními krbovými vložkami

Přemýšlíte, jak tuto sezónu vyhrát nad neustále se zvyšujícími účty za elektrické či plynové vytápění vašeho domu? Pokud byste se rádi dostali ze spárů dodavatelů a prožili letošní zimu v klidu a pohodě, nabízí se jednoduché a lety prověřené řešení, které je díky moderním technologiím účinnější než kdy dřív. Řeč je o topení dřevem v moderních krbových vložkách.


Není krb jako krb

Topení v krbu bylo v minulosti sice velmi krásné a dodávalo domovu úžasnou atmosféru, nicméně o efektivitě vytápění nemohla být řeč. Krb byl buď zcela otevřený, nebo byl v lepším případě vybaven uzavíratelnými dvířky, které často špatně těsnily a teplo z takového krbu vytápělo místnost nerovnoměrně. Jistě jste to zažili také - horko k padnutí před samotným krbem a jakmile člověk popošel nebo zašel na roh, rázem bylo opět chladno. To vše se ovšem s vývojem dnešních krbových vložek změnilo. Dnes díky krbovým vložkám vytopíte spolehlivě jednu místnost, ale také bez problému celý dům, pokud si to budete přát. Dá se totiž pořídit ve variantě s teplovodním výměníkem, který teplo uchovává a rozvádí otopným systémem, na který je krbová vložka napojena, do všech místností dle vašeho uvážení. Krbové vložky mají v kapse navíc další trumfy jako je až o 70% nižší spotřeba dřeva, nižší prašnost a zakouření v místnosti, samozřejmě již zmíněnou podstatně vyšší účinnost a větší bezpečnost.


zdroj: Give.cz

Podle čeho vybírat

Nejdůležitější aspekt při výběru krbové vložky je pochopitelně její výkon. Je potřeba přesně vědět, jak velkou místnost či místnosti budete chtít vytápět, abyste vybrali adekvátní krbovou vložku pro váš účel. Výkon by neměl být zbytečně velký ani malý, protože obě tyto varianty s sebou nesou určitě nepříjemnosti. Příliš vysoký výkon způsobí, že krb nebudete využívat naplno, v místnosti bude zbytečně velké horko, které vás bude nutit často větrat a vy budete topit pánu Bohu do oken, jak se lidově říká. Nemluvě o tom, že se v tomto případě také více zanáší kouřovody, které se musí častěji čistit. Naopak příliš nízký výkon logicky nedodá požadované teplo. Ne vždy totiž platí, že čím více budete přikládat, tím vyšší teplo z krbu dostanete. Pravděpodobnější je, že se krbová vložka začne přetápět, což bude mít ve výsledku vliv na její životnost. Vedle velikosti vytápěného prostoru je ještě při výpočtu třeba vzít v potaz předpokládanou tepelnou ztrátu vašeho domu. U krbových vložek je výpočet výkonu skutečným oříškem a nejlépe uděláte, když se poradíte s odborníkem.

Krbové vložky se většinou dělí na jednoplášťové a dvouplášťové. Jednoplášťové mají zpravidla nižší pořizovací cenu, nicméně dvouplášťové dokáží předat teplo rychleji do místnosti.

Postavte si krb jako stavebnici

Výstavba krbu od píky není vždy možná a většinou znamená velký zásah do vašeho domu. Obrovským hitem posledních let jsou proto krbové stavebnice. Jde v podstatě o balíček, ve kterém najdete vše potřebné k sestavení krbu přímo u vás doma, což zvládnete bez problému sami, a dokonce bez klasického zednického náčiní. Najdete v něm kvalitní krbovou vložku i speciálně upravené tvárnice, které k sobě přilepíte za pomoci přiloženého lepidla. Vybalíte, sestavíte, zapojíte a za den se můžete pyšnit úchvatným moderním krbem u vás doma. Jde také o podstatě levnější variantu, jak mít krb a lze ji instalovat skutečně v každých podmínkách.

Zdroj úvodní foto: Give.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze