Úvod

Pronájem domu přestává být pro majitele atraktivní

Pronájem domu ještě donedávna patřil ke snadno dostupným zdrojům lukrativního příjmu. Stále výhodnější hypotéky však v posledních letech rostoucí měrou odrazují zájemce o pronájem nemovitostí. Pořízení domu za účelem jeho pronájmu proto přestává být pro majitele atraktivní. Přednost koupi do osobního vlastnictví dávají jak fyzické, tak právnické osoby.


Zájem o bydlení ve vlastním roste

Výstavba nebo koupě domu za účelem jeho pronájmu už není tak spolehlivým zdrojem příjmu, jako tomu bylo dříve. Stále dostupnější hypotéky způsobují, že většina potencionálních zájemců o pronájem domu dává přednost pořízení vlastní nemovitosti, byť nemají dostatek finančních prostředků.

Stará zástavba bývá problém

Tento trend znatelně zasahuje reality různých kategorií. Stejně jako je obtížné najít zájemce o pronájem domu, ať už se jedná o bydlení pro rodinu, nebo o sídlo firmy, není snadné najít zájemce o koupi bytu ve staré zástavbě. Jak potvrzují makléři realitních kanceláří, prodej bytů za majitelem požadovanou cenu, bývá nejproblematičtější za posledních dvacet let.

Prodej bytu

Najdou se i výjimky


Najdou se samozřejmě i výjimky, a to v podobě adres, o které je stále velký zájem, například bydlení na Hanspaulce, anebo v blízkosti Pařížské či Jilské ulice v Praze. Jinak ale obecně platí, že zájemci o bydlení v poslední době nejvíce upřednostňují bydlení v novostavbě nejlépe v osobním vlastnictví. Ať už se jedná o mladé či starší páry, rodiny, anebo singles.

Dvě strany mince

Hypotéky nejsou dostupnější pouze příznivými úrokovými sazbami, nízkou akontací, ale také ochotou bankovních subjektů vyjít svým klientům čím dál více vstříc a přizpůsobit se jejich individuálním potřebám. Bydlení ve vlastním si díky tomu může dovolit čím dál více občanů. Odvrácenou stranu mince však ukazuje situace majitelů domů či bytů, kteří si své nemovitosti pořídili s investičním záměrem – za účelem pronájmu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze