Úvod

Údržba a ochrana nemovitostí pomocí nanoimpregnací

Kdo někdy stavěl, rekonstruoval či opravoval nemovitost, tomu není pojem impregnace neznámý. Jde vlastně o napuštění tuhých látek (betonu, kovu, dřeva apod.) vhodnou tekutou látkou ke zvýšení odolnosti a trvanlivosti. Ale jak je to s nanoimpregnací? V čem spočívá princip hydrofobní impregnace? To jsou otázky, na které zná odpovědi a umí doporučit správné výrobky česká společnost Nanobala. Právě ona se totiž zabývá impregnacemi na bázi chemické nanotechnologie.


Pojďme (o)chránit beton!
Každý povrch má své specifické vlastnosti a strukturu. Chemická nanotechnologie nám umožňuje pomocí vrstev vlastnosti povrchů upravovat tak, aby nám vyhovovaly, jak potřebujeme. Impregnace pak napomáhá tomu, aby nemovitost a jednotlivé stavební prvky zůstaly co nejdéle jako nové. Některé impregnační prostředky jsou již překonané, ty na bázi nanotechnologie představují však budoucnost a nabízejí široké možnosti ochrany a prodlouženou trvanlivost.

nanoimpregnace betonu

Hydrofobní a olejofobní nanoimpregnace betonu a imitací kamene (tj. odolnost proti vodě a oleji) funguje na tzv. principu lotosového květu. Ten má totiž voděodolný list, voda po něm steče a navíc odnese s sebou veškeré znečistění. Nanoimpregnace BProtect vytvoří na povrchu pórů betonu velmi tenkou vrstvu, která neovlivní prodyšnost, ale zamezí usazování špíny, růstu mechů a plísní, navíc omezuje namrzání povrchů. Materiál tedy nadále dýchá a vrstva ho chrání až po dobu 10 let. Variantou pro starší povrchy a pro některé druhy renovací je pak hydrofobní zpevňovač betonu CCProtect.

nanoimpregnace dlazby

Dlouhodobá ochrana dřeva - WAProtect
I tady nano impregnace hrají důležitou roli. Hydrofobní impregnace dřevo chrání nejen vůči vodě a UV záření, ale také má odpudivý efekt vůči nečistotám. Ploty, pergoly, zahradní nábytek, to vše lze nanonátěrem na dřevo uchránit před nepřízní počasí. Nanoimpregnace nezmění vzhled dřeva, pouze zvýrazní barevnost a strukturu. Podmínkou při použití je ovšem vyschlé dřevo bez povrchové úpravy, příp. jen ošetřené mořidlem na vodní či lihové bázi. Pokud je použita nanoimpregnace, není již potřeba dřevo natírat lakem, ani barvou. Mnozí při práci ocení fakt, že nanonátěr nevytváří žádnou silnou vrstvu, povlak, který by se musel následně pracně obrušovat nebo jinak odstraňovat.

nanoimpregnace cihel

Jak využít nanoimpregnace na jednotlivé materiály (beton, dřevo, kámen, kov, papír, korek apod.) a jaká je aktuální nabídka jednotlivých přípravků na ochranu materiálů na bázi nanotechnologie? Nanobala s.r.o. zná odpovědi!


www.nanobala.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze