Úvod

Vybíráte dětskou postýlku?

Vybíráte dětskou postýlku a záleží Vám na tom, abyste se při její volbě nedopustili nějaké zásadní chyby? Jsme tu pro Vás, abychom Vám poradili, jak při pořizování tohoto roztomilého kousku nábytku postupovat.


Bezpečné útočiště
Když se zeptáte deseti lidí, který kus nábytku je pro ně tím nejdůležitějším, minimálně devět z nich Vám pravděpodobně odpoví, že postel. Jak by také ne, když kromě chronických nespavců až třetinu života prospíme! Uvádí se, že zdravý dospělý člověk v průměru potřebuje spát 6-8 hodin denně. U miminka se počet těchto hodin pohybuje kolem dvaceti, u batolete kolem dvanácti hodin spánku. Ty nejmenší děti však v postýlce tráví také spoustu hodin navíc, kdy nespí. Hrají si zde, prohlížejí si obrázkové knížky, nebo odpočívají. Postýlka je vlastně jediným místem, kde rodiče mohou děti takřka bez obav nechat chvilku bez dozoru. Pokud se ovšem jedná o bezpečnou postýlku. Bezpečná postýlka je taková, která je vyrobená ze zdraví nezávadného materiálu, spolehlivě drží pohromadě a mezery jejími šprušlemi nepřesahují sedm centimetrů, aby si mezi ně dítě nemohlo vklínit hlavičku.

Dřevěná klasika
Vedle klasických dřevěných postýlek se při výběru setkáte také s postýlkami vyrobenými z kovu nebo pevné umělé hmoty. Podle názoru většiny odborníků však nejlepší řešení představuje dřevěná postýlka vyrobená nejčastěji z bukového či březového dřeva. Dítě má totiž sklon, příčky v postýlce olizovat a okusovat, občas se o ně i udeří, a to může být v případě kovové postýlky zbytečně bolestivé. Plastové postýlky zase příliš nevydrží, jediná postýlka z plastu, kterou Vám doporučíme, je ta cestovní. Výhodou je její nízká hmotnost, skladnost, a tudíž relativně snadná přeprava. Vlastnit cestovní postýlku (jako druhou postýlku) je velmi praktické, pochopitelně pokud s malým dítětem podnikáte delší výlety. Stejně tak se může hodit i v případě, že k Vám zavítá dětská návštěva bez vlastní postýlky.

Ne každý si může dovolit, koupit děťátku zbrusu novou postýlku. Starší postýlka vůbec nevadí, důležitá je její bezpečnost a funkčnost. Při libovolných úpravách zděděné postýlky dbejte především na zdraví Vašeho dítěte. Při nátěru volte raději bezbarvý ekologický lak.

Do módy se v poslední době vrátily také klasické kolébky. Děťátka je milují, můžete je v nich pohodlně uhoupat ke spánku. Jestliže však volíte mezi standardní dětskou postýlkou a kolébkou, stojí za zmínku, že kolébka Vám bude sloužit pouze pár měsíců, kdežto postýlka několik let.

Jaký typ Vám vyhovuje
Při výběru postýlky je důležité zvážit jak použitý materiál, tak i její typ. Každé mamince vyhovuje něco jiného. Některá dá raději přednost té se stahovací bočnicí, jiná preferuje spíše vyndavací šprušle. První z uvedených typů umožňuje snadnou manipulaci s dítětem, přece jen po nějaké době už dítě něco váží, druhý typ maminky ocení zejména při nočním kojení, kdy mají dětskou postýlku přistavenou vedle své postele. Polohovatelné jsou dnes skoro všechny typy dětských postýlek.

Kolečka patří mezi velmi užitečné součásti postýlky, zejména když ji často potřebujete v bytě přemístit. Matrace se obvykle prodává jako příslušenství postýlky. Pokud kupujete matraci zvlášť, věnujte pozornost jejím rozměrům. Některé postýlky mají 120 x 60 cm, jiné 140 x 70 cm. Rozměry postýlek vyrobených na zakázku se mohou pochopitelně lišit.

Nabídka příslušenství a doplňků, jako jsou například nebesa, postranní kapsář, či mantinely, se neustále rozšiřuje. Při výběru však dobře uvažte, které doplňky skutečně využijete.

Vhodné umístění
Když jste vybrali a smontovali vhodnou postýlku, musíte ji vhodně umístit. Dětská postýlka by měla stát na klidném místě, kde může dítě nerušeně odpočívat. Měla by být chráněna před přímým slunečním zářením. Neměla by stát v blízkosti okna tak, aby děťátko ohrožoval průvan, nebo z ní dokonce mohlo oknem vylézt! V tomto ohledu dejte pozor také na nábytek postavený v blízkosti postýlky. Dítě se jej může přichytit a dostat se ven ani nevíte jak.

Máte už vybráno, smontováno a umístěno? Pak nezbývá, než vybrat krásné dětské povlečení!


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze