Úvod

Aranžování pro Vaši pohodu

Máte kolem sebe rádi hezké prostředí? Milujete přírodu, ale zbývá Vám na ni jen málo času? Nechte ji vstoupit do Vašeho domova alespoň v podobě zajímavého aranžmá! Zkrášlete svůj interiér třeba pomocí originálně upravené vázy. Poradíme Vám, jak na to!


Staré aranžérské umění 
Umění aranžovat květiny se odborně označuje jako floristika a je velmi staré. Jeho prvopočátky najdeme již v období antiky. Pokud někdo ovládá floristické dovednosti, s čistým svědomím o něm můžeme říci, že patří mezi umělce. Aranžéři, podobně jako malíři či architekti, musí mít v hlavě jasnou vizi, a tu proměnit ve skutečnost tak, aby se jí co nejtěsněji přiblížila. K tomu, abyste zútulnili Váš domov, ať už živým, či sušeným aranžmá, naštěstí nemusíte dlouhá léta studovat. Stačí pouze absolvovat aranžérský kurz. Ale ani ten není nevyhnutelně nutný. Jednodušší floristické dílo zvládnete, i když se necháte inspirovat pouze našimi tipy! 

Aranžovací hmota je základ
Ať už se rozhodnete pro živou dekoraci, pro tu ze sušených plodů a květin, nebo pro jejich kombinace, vždy budete potřebovat několik
pomůcek. Základem jsou šikovné nůžky a aranžovací hmota, jejíž složení se liší v závislosti na tom, pro který typ aranžmá je určena, zda pro živý, nebo pro suchý. Rozdíl spočívá především v schopnosti hmoty absorbovat vodu. Ta, která je určena pro živé květiny, dokáže vstřebat takřka 100% vody během necelé minuty. V květinářstvích či obchodech se speciálními potřebami najdete různé tvary těchto hmot.

Adventní aražmá
Protože se blíží advent, jistě Vás bude zajímat ta ve tvaru adventního věnce. Jakmile máte hmotu, nezbývá, než si obstarat živý materiál. Zelené větévky jehličnatých stromů (doporučujeme jedli, protože se s ní dobře pracuje a jehličí neopadá tak snadno jako u smrkových větévek) nastříháte a zapícháte do hmoty tak, aby nebyla vidět. Když pod věncem prosvítá spodní korpus, není to nic hezkého. Větévky pak ozdobíte dle vlastní fantazie. Použít můžete jak nefalšované dary přírody (šípky, lampiónky mochyně, hlavičky štětky lesní, makovice, kousky jmelí), tak již hotovou dekoraci vyrobenou právě k těmto účelům. Tu seženete ve větších květinářstvích, nebo na stránkách internetových obchodů. Červená jablíčka, hruštičky, malí andělíčkové, ježíškové, kominíčči, sněhuláčci, prasátka, látkové stuhy, kouličky, tím vším můžete zkrášlit Vaši adventní a vánoční dekoraci. Tyto drobnosti zase tak moc nestojí a navíc je můžete použít i napřesrok. 

Suché vázy 
Tento typ dekorace patří mezi tradiční dlouhodobé společníky interiérů. Kdo nemá čas a odvahu vytvářet něco složitého, může si vyrobit suchou vázu. Jednodušší varianta spočívá v pouhém naaranžování květin do skleněné nádoby. Tip: Průsvitné dno můžete předtím vysypat třeba kamínky. Stejně tak můžete koupit zajímavý květináč, do něho umístit hmotu k aranžování suchých rostlin a napíchat do ní svou vlastní kompozici! 

Originální vánoční dárek
Pokud letos přemýšlíte o trochu originálnějším vánočním dárku, než je kosmetika, alkohol, elektronika, svetry či ponožky, jednou z možností je darovat právě aranžérský kurz. Že je tento dárek vhodný pouze pro ženy? I kdepak! Už dávno neplatí, že by floristika byla určena pouze pro ženy a homosexuální muže! Například pro takového schopného manažera, který je neustále pod vnějším tlakem, může tato činnost představovat velmi účinnou relaxaci. Dokonce se může stát i prevencí potenciálních návštěv psychologa nebo psychiatra! Nemyslete si, že by takový dárek příjemně nepřekvapil také Vašeho dědečka v důchodovém věku! A kterou ženu by nenadchnul romantický muž, který jí z lásky vlastnoručně sváže kytici, nebo vytvoří jiné zajímavé aranžmá? Koupit květinu, to dokáže každý. Ale vyjádřit svůj vztah k milované osobě pomocí vlastního díla? 

Obdarovaný nebo obdarovaná se v rámci kurzu naučí mnoho zajímavých stylů a technik, pronikne do tajů kompozice, naučí se kombinovat a ještě se při tvůrčí činnosti odreaguje. A napřesrok Vás možná mile překvapí překrásným vánočním aranžmá!


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze