Úvod

Provence styl

Milujete vůni provensálského koření? Přitahuje Vás design a styl života charakteristický pro tuto specifickou oblast Francie? Tak proč si to doma trošku neokořenit v provensálském duchu?


Náš tip: NEJMENŠÍ NÁDHERNÝ KÁVOVAR

Velký bohatý stůl

Provence, to je kraj zalitý sluncem. Proto také u tohoto designu převládají světlé optimistické barvy kombinované s přátelskými rustikálními motivy. Levandule, slunečnice, kohoutci, to všechno sem neodmyslitelně patří. Pokud začneme tím, že nahlédneme do kuchyně, první, co nás zde upoutá, bude velký masivní stůl ze světlého dřeva. Jak by také ne, když Francouzi tak rádi, dobře a na náš vkus i dlouho jedí! Stůl prostřený v provensálském duchu je velmi bohatý jak na textilní doplňky, tak na množství nádobí. Každá příloha i omáčka má svou vlastní nádobu. Každý chod má svůj talíř. Talíře, hrnečky a ostatní nádobí se pyšní krásně malovanými obrázky z prostředí venkova. Nyní se vraťme se zpátky k textilním doplňkům.

Sjednoceno látkami
Interiér zařízený v provensálském stylu působí velmi útulným dojmem především díky velkému množství textilních doplňků. Od závěsů v oknech, přes polstrování, prostírání, až po zdobené přehozy na postele. Třebaže by se mnohý přísný zastánce minimalistického stylu mohl vůči tomuto tvrzení důrazně ohradit, také v případě provensálského stylu platí, že sází na jednoduchost. Primárním účelem textilních doplňků je dosáhnout optického sjednocení interiéru. Zpravidla se používá jediný motiv, avšak v různých provedeních a velikostech, a to při zachování základní barevnosti. Co máme konkrétně na mysli? Tak například vejdete do ložnice, kde Vás na první pohled upoutají milé polštářky zdobené motivem levandulového květu v nadživotní velikosti. Když si pozorněji prohlédnete ložní prádlo, zjistíte, že povlaky jsou potištěné drobnými levandulovými kvítky. Záclony ladí se šedivou podkladovou barvou povlečení, koberečky a prostěradlo sjednocuje společný nafialovělý odstín. Námi popsaný příklad by se dal označit za klasický. Nemyslete si však, že by tento styl nepodléhal módním vlnám! Na textiliích se vystřídala spousta rozmanitých motivů.


    

Od podlahy po keramiku
A na co se máte při designování interiéru á la Provence dále zaměřit? Na podlahu, nábytek a keramiku! Tradiční podlaha se skládá z terakotových nebo cementových dlaždic zbarvených do zemitých odstínů. Příjemně teplým dojmem působí hnědooranžová. Klasický provensálský nábytek je dřevěný. Převládá leštěný ořech, či nábytek mořený lehkými světlými odstíny, například světle modrou či šedou. A co nesmí chybět? Přeci jemně glazurovaná keramika v podobě džbánků, váziček a závěsných talířů.

Dekorování po provensálsku
Pokud se rozhodnete pojmout Váš provensálský domov v poněkud modernějším duchu, samolepicí dekorací na stěnách rozhodně nic nezkazíte. Je libo nalepit slunečnice do obývacího pokoje, či tokající kohoutky do kuchyně? Samozřejmě, že do takto zařízených místností patří malované obrázky. Jak by se Vám zamlouval motiv levandulového pole? Jestliže Vás netrápí senná rýma, pořiďte si stylové keramické nádoby a zasaďte do nich nefalšovanou směs provensálských bylinek! Nasládlou bazalku, jemnou levanduli, zemitý tymián a šalvěj, aromatickou majoránku a mátu, lehce štiplavou saturejku a fenykl. Nejenže tato dekorace krásně vypadá, ale také provoní Váš domov opravdovým provensálským duchem! Pokud chcete, aby se Vašim rostlinkám dobře dařilo, nezapomeňte jim vytvořit domácí prostředí. Na dno nádoby položte několik větších střepů a na ně nasypte trochu písku. A hlavně je příliš často nezalévejte! Místo toho jim dopřejte co nejvíce sluníčka. V temném koutě nemají tyto rostlinky co pohledávat!

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze