Úvod

Francouzský styl Vás okouzlí

Podlehli jste neodolatelnému kouzlu francouzského stylu? Není divu, vždyť Francouzi patří mezi učiněné mistry v oblasti designu, především na poli módy. Proč tedy oblékat ve francouzském stylu pouze sebe sama, když do něho můžeme ustrojit také náš interiér?



Typické prvky a zvláštnosti
Francouzský styl mají v oblibě zejména romantici a samozřejmě také ti, kterým je mnohem bližší ležérnost, nežli přísný pořádek bez kompromisů. V interiéru zařízeném v ušlechtilém a velkorysém francouzském duchu, který přehlíží drobné nesrovnalosti a náznaky nepořádku (uklízíme přeci jen proto, abychom žili, nikoli naopak) se zpravidla setkáme s několika charakteristickými zařizovacími zvláštnostmi a prvky. 

Jako první nás upoutá světlý nábytek působící lehkým až subtilním dojmem, nejčastěji v barvě slonové kosti. Oblíbená je také modrá a žlutá. Dalším významným atributem, kterého si nemůžeme nevšimnout, je používání velkého množství textilií. Francouzi textilními doplňky skutečně nešetří. Záclony, závěsy, ubrusy, to vše je volné, splývavé s nádechem tajemství. I místnosti dokážou být sexy.

Provence nebo Paříž?
Interiéroví designéři často nacházejí svou inspiraci v přírodě. Celkový interiér nám tak může svým vzhledem velmi blízce připomínat rustikální design. To není náhoda. Samotný francouzský styl se totiž dělí do dvou větví: na provensálský styl, který hodně čerpá právě z prostředí venkova, a na pařížský styl, charakteristický svou vznešeností a noblesou. 

Obě větve jsou v současné době neobyčejně v módě. Své bydlení si tak můžete zařídit buď v klasicistním stylu krále Ludvíka, který je decentní až střízlivý, a proto jej lze velmi dobře kombinovat se současnými moderními či nadčasovými zařizovacími předměty a doplňky. Nebo se můžete zabydlet pěkně romanticky po provensálsku. Zatímco první ze jmenovaných stylů se skvěle hodí do městského bytu, ten druhý je vhodný spíše na venkovskou chalupu. 



Doplňky a nábytek
Když přijde řeč na rustikální styl, nespojujte si jej nutně s nadměrnou zdobností. Alespoň ne v tomto případě. Pokud jde o doplňky, používané textilie nemusí být přehnaně zdobené přírodními motivy a pestrými vzory. Mohou být i jednobarevné. Podstatné je především jejich množství. 

A jaký druh nábytku je pro tento styl typický? Jestliže nahlédneme například do soukromí provensálské kuchyně, naše zraky se setkají s krásnou francouzskou almarou, která slouží k ukládání nádobí, utěrek a dalších kuchyňských potřeb. K ní bude ladit prostřený stůl s pohodlnými židlemi nebo lavicí. To vše z masivu světlého dřeva. Nábytek bývá vyřezávaný a zdobený ornamenty. Někdy je také malovaný, takže přísný příznivec minimalistického designu by měl tendenci hovořit o nádechu kýčovitosti. Ale také veselejší interiéry laděné v duchu Provence si zachovávají svou eleganci. 

Když se trochu osmělíme a podíváme se i do ložnice, najdeme zde nádhernou vyřezávanou nebo kovovou postel s nebesy, vybavenou vší látkovou parádou. 

Do koupelny zase patří krásná samostatně stojící vana, které dominuje interiéru. S tímto typem vany se setkáme jak v případě provensálského, tak pařížského stylu. Co se ostatních místností týče, zde jsou patrné mnohé designové odlišnosti, které vyplývají z přirozených rozdílů mezi venkovským a městským stylem. Jak jsme naznačili výše, pravděpodobně nejdůležitější je fakt, že provensálský styl nelze tak snadno kombinovat s moderními prvky, jako ten pařížský. 

Uvolněná atmosféra
Ať už se rozhodnete pro první či druhou větev francouzského stylu, nezapomeňte si pořídit malou soukromou vinotéku, kterou naplníte vynikajícím francouzským vínem, aby Vám doma už vůbec nic nechybělo. Celkovou náladu v místnosti dotvoříte pomocí svícnů a dekorativních předmětů, které do interiéru zdánlivě nepatří a vzbuzují dojem oné lehké neupravenosti, která je ovšem v tomto případě žádoucí!


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze