Úvod

Jak na efektivní vytápění plynem? Kvalitní kotel a pravidelné revize jsou základem

Topíte doma plynem? V tom případě rozhodně nepřesávejte číst. Máme pro vás totiž několik tipů, jak vytápět efektivně.


Investice do kvalitního plynového kotle se vám vyplatí

Prvním krokem k efektivnímu vytápění plynem je investice do kvalitního plynového kotle. Jak jej poznat? Pečlivě si nastudujte jeho vlastnosti a zblízka se podívejte na jeho účinnost. I pokud je pořizovací cena kotle vysoká, věřte tomu, že se vám velice brzy vrátí.

Nezapomínejte na pravidelné revize

S provozováním plynového kotle souvisí také pravidelné revize a kontroly. Ovšem celá řada českých domácností je zanedbává a podceňuje. Zatímco kontrolu kotle můžete provádět sami, ideálně vždy před zahájením topné sezóny, revizi musí provést technik, jenž vám následně vystaví také revizní zprávu. Obě tyto činnosti nepodceňujte. Díky nim totiž budete vědět, že je kotel v naprostém pořádku a zbytečně vám nikde neuniká teplo.

Starejte se také o radiátory

Kromě péče o plynový kotel byste se ale měli zaměřit také na radiátory. Tím docílíte toho, že vytápění domácnosti bude opravdu efektivní. Před radiátory v žádném případě nepatří nábytek ani rozměrné předměty. Nechte prostor před i okolo radiátorů prázdný a pravidelně zbavujte radiátory pavučin, prachu a dalších nečistot.

Abyste o své teplo domova nepřicházeli, zkvalitněte také systém větrání. Otvírejte okna dokořán a vždy jen na několik minut. Díky tomu proběhne rychlá výměna vzduchu a vy si budete moci užívat teplo a rodinnou pohodu i dýchání čerstvého vzduchu.

Plynové kotle jsou stále nejoblíbenějším způsobem vytápění v českých domácnostech. Ovšem většina uživatelů zanedbává pravidelné kontroly i odborné revize, čím škodí pouze sami sobě. Topte plynem efektivně a nezapomínejte pravidelně kontrolovat kotel a zvát si na revizi také technika.

Zdroj obrázku: LIAL / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze