Úvod

Bydlení pro alergiky? Musíte ctít základní pravidla!

Bydlení pro alergiky musí splňovat hned několik kritérií. Ať už jste vy sami alergici nebo s vámi doma nějaký alergik žije, tak či onak je určitě vašim cílem zajistit to nejpohodlnější a nejzdravější bydlení. Máte-li pocit, že na zařízení bydlení pro alergika vaše síly nestačí, inspirujete se naším článkem. Najdete v něm několik praktických rad, které vám s tímto úkolem určitě pomohou.


2+1 pravidlo jak zařídit zdravé bydlení pro alergiky
Níže jsme pro vás sepsali stručná pravidla, která byste měli ctít, chcete-li zařídit vkusné, pohodlné a především zdravotně nezávadné bydlení pro člověka trpícího alergií. Uvidíte, že s námi to zvládnete levou zadní!

Pravidlo první: koberce nejsou nejlepší volba
Celoplošné koberce jsou sice nejčastěji volenou podlahovou krytinou, zároveň jsou ale domovem pro částečky prachu a další nečistoty, které by jen zhoršovaly stav alergika. Proto se koberce (dokonce ani ty kusové) do domova alergika určitě nehodí. Daleko lepší jsou snadno udržovatelné typy podlah, které se dají setřít - zametáním byste jen zbytečně rozvířili spadaný prach. Doporučujeme třeba plovoucí podlahu, velmi pěkné jsou i vinylové podlahy nebo klasické dřevo.

bydleni pro alergiky

Pravidlo druhé: nábytek až k zemi je spíše na škod
Další pravidlo se týká výběru nábytku, kterému je rovněž potřeba věnovat dostatek pozornosti. Pokud si myslíte, že sázka na nábytek stojící na pevné podložce (tedy nábytek, který doléhá až k zemi a není pod ním žádná mezera) je správnou volbou, pak se pletete. Je tomu totiž spíše naopak: za takovým nábytkem se pak udržuje prach, ke kterému se nedostanete (leda že byste nábytek odsunuli od zdi). Proto radíme vybírat nábytek na nožičkách, pod který se jednoduše dostanete mopem - pořádek se tak bude dát udržovat opravdu všude. Týká se to jak skříní, tak i postele nebo sedací soupravy.

bydleni bez alergiji

Pravidlo třetí: záleží i na maličkostech
Bydlení pro alergiky musí myslet i na maličkosti, které lidé při zařizování klasického bydlení zkrátka vypouští z hlavy. Určitě alergikovi nepřitěžujte tím, že mu na okna pověsíte mohutné závěsy, které by jen zbytečně zadržovaly částečky prachu a při každém zavlnění by pak prach dále rozvířily do místnosti. Pozor i na osvětlení, které by mělo být ze snadno udržovatelných materiálů - takže ideálně žádné látkové kloboučky na lampičkách a podobně. V jednom z našich článků jsme vám radili, jak si vyhrát s osvětlením v interiéru, tak se zkuste inspirovat.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze