Úvod

Dekorace v různých stylech

Správně zvolené doplňky nám pomohou dotvořit atmosféru interiéru v požadovaném stylu a udají celému interiéru tón. Nemusejí nás stát mnoho peněz, a pokud máme základní vybavení bytu v neutrálních barvách i tvarech, můžeme si díky nim měnit celkové vyznění interiéru dle naší aktuální nálady.


Nejtypičtějšími doplňky etno stylu jsou originální sošky, artefakty z plaveného dřeva i kamene. Dobrým způsobem, jak vnést africký nádech do interiéru je koberec. Může být v základní barevnosti tohoto stylu, tedy od pískové, přes odstíny hnědé až po černou, nebo mít exotický vzor (tedy např. berberský). Typické jsou také běhouny tkané ze zbytků látek a zvířecí kůže, rohože či kusové koberce ze sisalu nebo mořské trávy.
Zajímavé jsou i dřevěné nádoby dlabané z kmenů stromů, do nichž lze naaranžovat různé dlouhé dekorace z bambusu, listí apod. Vázy, mísy a obdobné dekorace jsou ideálně ze dřeva či hrubé keramiky. Na stěny doporučujeme obrazy s africkými motivy či přímo umění dovezené z Afriky. Vhodné jsou též různé jiné dekorace, například typické slaměné ošatky.

interier v etno stylu

Ve francouzském venkovském stylu mnohé zajistí polštářky. Pokud máte velké čalouněné kusy nábytku v jednobarevných látkách, pak můžete polštářky pojednat v různých vzorech (zejména různé typy pruhů nebo historizujících či venkovských vzorů) v kombinaci základních barev, tedy smetanové, béžové, režné a doplňkových barev, jako je pastelově zelená, levandulová nebo cihlově červená. V opačném případě doporučujeme doplnit jednobarevnými polštářky v kombinaci základních odstínů a vybraných doplňkových barev. Typické jsou také ručně tkané koberečky a běhouny, dřevěné, bíle či krémově lakované, patinované nebo naopak masivní kovové rámy zrcadel i obrazů.
Povlečení může být jednoduché či s kraječkami a vyšíváním v základních barvách nebo opět s venkovským vzorem ve vybrané doplňkové barvě. Vázy a misky z keramiky či budící popraskaný nebo omšelý dojem, sklenice ze silnostěnného nebo ručně foukaného skla, nebo zkrátka přímo po babičce, staré plechové krabice a krabičky.

interier ve stylu francouzskeho venkova

I ve středomořském stylu nám hodně pomohou polštářky s různými vzory (tentokrát různé typy pruhů a kár) v kombinaci základních barev, zejména „špinavě“ bílé, krémové či světle šedobéžové, a doplňkových barev, mezi které patří tmavě béžová a odstíny modré či tyrkysové. Ručně tkané koberečky a běhouny, dřevěné, bíle natírané rámy zrcadel i obrazů, jednoduché povlečení v základních barvách, vázy a misky z „hrubé“ keramiky či budící popraskaný nebo omšelý dojem, kusy plaveného dřeva nebo samorosty, skleněné dózy naplněné Vaší oblíbenou sbírkou kamínků a mušliček jsou prvky, které najdete téměř v každém interiéru tohoto stylu.
Do dětských pokojů se hodí i zcela autentické prvky jako houpací sítě, záchranné kruhy apod.
Pokud si budete mít možnost vybrat si potah na sedačku a padne Vám do oka i látka vhodná na polštářky, požádejte prodejce, zda by Vám mohl z této látky několik polštářků ušít, nebo Vám metráž prodat. Určitě v blízkosti najdete někoho, kdo polštářky rád ušije.

interier v primorskem stylu

Nebojte se dekorovat, ale jako u všeho i zde platí, méně je někdy více. Je lépe začít menším počtem dekorací, jimiž jste si jistí, a postupně prostor doladit podle toho, jak se v něm budete cítit. www.varietedesign.com

logo Variete
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze