Úvod

Industriální design - současný trend interiérů

Trendy jsou nedílnou součástí našich moderních životů – můžeme se bavit o trendech nejen v módě, ale i v technologiích, stravování a samozřejmě i v designu a interiérech. Jaké jsou tedy současné trendy, které hýbají světem interiérových designérů? V našem seriálu se zaměříme především právě na trendy ve stylech interiérů.


Obecně bychom mohli shrnout současnou podobu trendu jako inklinaci k opravdovosti, recyklaci a ekologii. Domovy se konečně staly opravdovým útočištěm před hektickým životem, symbolizují klid, harmonii a pohodu. Setkáváme se tak například i s trendem dematerializace, tedy zbavování se přebytečných prvků (od opravdových zbytečností až po technologie) pro plný zážitek z atmosféry domova a pro jeho stoprocentní využití.

krasa jednoducheho interieru

Barvy v interiéru jsou pro mnohé citlivé téma, práce s nimi vyžaduje cit a zkušenost, různé prostory totiž volají po různých barvách, kolor napomáhá podpořit atmosféru a styl. Každý rok se sice vyhlašují barvy roku (letos jsou to růžová a modrá), je to však jen vodítko pro designery, nikoliv příkaz k přemalování prostoru nehledě na jeho účel a styl.

Pokud bychom hovořili o materiálech, v těch především můžeme vnímat sklon k reálnosti. Časy, kdy se v interiérech používaly imitace (tedy například plast vydávající se za dřevo nebo drahé kameniny) a předstíral se luxus tam, kam na první pohled nepatřil, jsou dávno pryč. V současné době interiérům vládnou hlavně přírodní a původní materiály - různé druhy dřeva, kovů, kůží a kamenin a výrazně se pracuje s kontrasty textur takových materiálů. V nábytkovém designu je upřednostňována především multifunkčnost a nadčasovost. Návrháři spoléhají na kreativitu uživatele a na udržitelnost jejich produktu, který se možná bude předávat z generace na generaci.

loftove bydleni

Nahlédněme teď přímo do oblíbených stylů, které vládnou například i novým kavárnám, restauracím a showroomům, stejně jako moderním bytům. Jedním z trendů, který se již přehoupnul ve styl, je takzvaný „industriální design“. Jeho idea spočívá v napodobování a čerpání z ateliérového bydlení v newyorkských továrních halách, kotelnách a skladech na konci 60. let minulého století. V té době bylo loftové bydlení spíše nouzové řešení, dnes je způsobem žití kreativní smetánky. Hlavními rysy tohoto stylu jsou prvky a materiály, které se v průmyslových prostorách běžně nacházejí – beton, železo, ocel, hliník nebo drátosklo. To vše ve své syrové, neopracované a dost často i neošetřené podobě.

Industrialni styl bydleni

Dojem tovární haly doplňují vnější přiznané rozvody vzduchotechniky, elektra i vody, neomítnuté nebo jen hrubě nahozené zdivo či nahrubo opracované dřevo. Všechny materiály a prvky jsou záměrně udržované v „omšelém“ stavu a pracuje se s kontrastem materiálových charakteristik. Záměrného „omšení“ se dosahuje broušením, drsněním nebo naopak úplným vynecháním opracování materiálu. Industriální styl má opravdu evokovat „z nouze ctnost“, příliš často se tedy nesetkáme ani s pořádně omítnutými zdmi, pro které je naopak typická například otřískaná cihla, betonová stěrka nebo prosté hrubé nahození omítky.

priznane cihly v interieru

Vzhledem ke své specifické charakteristice je v českých interierch industriální design zatím neprávem opomíjený. Nebo naopak se industriálním či loftovým bydlením nazývá něco, co tím ani zdaleka není. S plastovými okny, laminátovou podlahou ve vzhledu buku a foliovanými dveřmi imitujícími selské baroko rozhodně industriál nevytvoříme. Ostatně – s takovým základem se nám podaří vytvořit leda tak parodii na normalizační bydlení.

Není se však čeho bát, je-li celkový dojem prostor ucelený. Industriální nálada by měla být pojícím prvkem a měla by se prolínat celým interiérem, nehledě na jeho velikost, jakkoliv výběr budovy je zásadní.

designove doplnky

Hlavní v tvorbě komplexního interieru v industriálním stylu není striktní dodržení uvedených pravidel, ale hra s představivostí a vlastní invencí a respekt k původním materiálům a stavebním prvkům.

Stropní svítidla například mohou být každé jiné, tak, jak se nám je podaří sehnat z „druhé ruky“. Výborně v industriálním interiéru vypadají i jednoduché žárovky zavěšené vedle sebe na černých či textilních kabelech. Přesně tak bychom je totiž v tovární hale nebo v garáži potkali.

jednoducha svitidla jsou zajimavym doplnkem

Při práci s ladícími materiály je představivost klíčová - dřevo, kůže, měď, železo a stylově shodné tkaniny a textilie ve správné kombinaci tvoří perfektní základ pro krásný industriální interiér. Při práci s nábytkem a dekoracemi je totiž zajímavé nabídnout prostoru diverzitu a sobě pohodlí a vybírat zateplující přehozy, kožešinové koberce nebo třeba lněné závěsy. Zdánlivý chlad industriálního prostředí se tak příjemně zdomácní bez narušení konceptu.

Práce s industriálním designem nemusí být vůbec náročná. A najdeme-li rovnováhu mezi střídmou a kreativní stránkou stylu, zjistíme, že je velmi zábavná.

Autor: Jana Hradecká - interierová designerka, ředitelka Interier design školy intermezzo

Zdroj foto: moveloot.com, Maxim Velčovský, insideout.com, tomandserg.com, notjustahousewife.net, store.diesel.com, besthomedesign.org
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze