Úvod

Inovace v kuchyňských obkladech

Nedílnou součástí kuchyně je nepochybně obložení za kuchyňskou linkou. V dnešní době se tato část kuchyně řeší různými způsoby. Jde především o to, aby obložení ladilo s kuchyňskou linkou a snadno se udržovalo.


Používají se speciální nátěry, velkoplošné plastové či kamenné desky. Klasika jsou keramické obklady. Oproti létům minulým je nabídka kuchyňských obkladů velmi bohatá a pestrá.

Jaké obklady použít v kuchyni?
Lze koupit obklady jednobarevné i odstínované. Na výběr je velké množství druhů a stylů, které lze kombinovat s jakýmkoliv barevným povrchem kuchyňských dvířek či kuchyňské desky. K některým sériím se vyrábí i dlažba ve stejném odstínu. Vše tak můžete perfektně vyladit. Bát se nemusíte ani některých koupelnových sérií. I tyto obklady do koupelny lze s úspěchem použít za kuchyňskou linku a nikdo nic nepozná. Povrch kuchyňského obkladu je lepší zvolit hladký, aby se obklady zvláště za sporákem dobře a snadno čistili. 

               

Stále velmi oblíbený je klasický kuchyňský formát 10x10 cm. Položením tohoto obkladového formátu nakoso dosáhnete velmi zajímavého výsledného efektu a výborně se hodí k rustikálním stylům kuchyní. Velmi zajímavé jsou obdelníkové formáty. Prostor protáhnou do délky a tím ho opticky zvětší. Velký trend jsou velkoformátové obklady – 30x60 cm a více. Díky těmto velkým formátům docílíte toho, že za kuchyňskou linkou budete mít minimum spár a tím pádem také méně míst, kde bude ulpívat nečistota a které se špatně čistí. Navíc se některé typy dlažeb a obkladů vyrábějí v tzv. retifikované podobě tzn., že všechny obklady jsou seříznuty na stejnou velikost. To umožňuje pokládku obkladů těsně vedle sebe a tím minimalizovat spáru. Firma M.B. keramika nabízí také skleněné velkoformátové obklady o rozměrech 30x120 cm v mnoha zajímavých barvách. Tyto skleněné obklady se hodí do moderních kuchyní.

        

Když si koupíte nové obklady za kuchyňskou linku,
pamatujte i na koupi vodoodpudivé spárovací hmoty. Tyto tmely fungují na principu nenasákavosti. Nečistota společně s vodou se nevpíjí hluboko do spáry, ale vytvoří na spáře kapky, které pak snadno setřete. 

Rada na závěr:
Do koupelnového studia, kde si budete obklady vybírat, si se sebou vezměte alespoň kousek materiálu, ze kterého bude zhotovená kuchyňská linka. Usnadníte si tím výběr a vše tak budete moci jednoduše doladit na místě.

Různé druhy kuchyňských obkladů najdete na
www.mbkeramika.cz/obklady-a-dlazba/.

www.mbkeramika.cz


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze