Úvod

Jak na šikovnější způsob vysávání?

Základem čisté a spokojené domácnosti je úklid, a to pravidelný. Většina lidí nerada uklízí, je to časově a někdy i fyzicky náročné. Ale to se dá změnit. Když se bude dodržovat určitý postup, úklid nejen, že bude méně náročný, ale bude i víc efektní. Přečtěte si užitečné rady.


Pomocník k nezaplacení
Co se týče úklidu podlahových krytin, je jedním z nejlepších pomocníků vysavač. Současné vysavače již dávno neslouží pouze k vysávání koberců, ale díky různým nástavcům, jimi lze pohodlně uklidit plovoucí podlahu, PVC nebo dřevěnou podlahu. Je tedy důležité si vysavač správně vybrat. Důležité je sledovat:

• sací výkon, příkon
• filtry
• příslušenství
• způsob ukládání nečistot

Správné nastavení
Moderní kvalitní vysavače nabízejí teleskopické trubky, které tak umožňují úklid v dostatečné výšce, aby záda během úklidu netrpěla. Je tak velmi důležité, si trubku před úklidem správně nastavit. Pokud vysavač neposkytuje vzpřímený postoj, či úpravu trubky, je na čase ho vyměnit. Správný postoj:
• hadice vede za zády
• u boků přidržuje trubku druhá ruka
• postoj je vzpřímený, nesmí se hrbit

Důležité je také nastavení sacího výkonu, pokud se hadice přisává ke koberci a je potřeba pro její přemístění hodně síly, je potřeba ho zmenšit. Většina vysavačů nabízí regulaci sání. I přes menší sací výkon budou kvalitní vysavače vysávat dobře a efektivně.

Proti vlasu
Koberce se vysávají vždy proti směru vlasu. Vlas se tím nadzdvihne, díky tomu se vysaje nejen prach a nečistoty, ale také roztoči, spory plísně a další mikroorganismy ze struktury koberce. Na jednom místě se přejede minimálně 3x za sebou.

Jediný druh koberce, který se nesmí vysávat proti směru vlasu, je ručně tkaný koberec. Ten se vysává po směru vlasu. Na tkané koberce se nepoužívají ani rotační kartáč. Je to kvůli tomu, že vysávání proti by mohlo porušit vlákna.

Jak často vysávat?
Koberec by se měl vysávat alespoň 2x týdně, protože díky vysávání se zbavuje nejen velkých a viditelných nečistot, ale zároveň se koberec provzdušňuje a zabraňuje se usazování roztočů. Díky pravidelnému vysávání se prodlužuje životnost koberce a jakékoliv další čištění od skvrn bude snadnější.

Pomalu, ale důkladně
Jak již bylo řečeno, je dobré jedno místo vysávat několikrát. Důležité je vést kobercovou hubici, turbo nebo elektrický rotační kartáč velmi pomalu a rovnoměrně po koberci. Vysavač tak bude mít čas nasbírat, co nejvíce nečistot. Při vysávání je dobré otevřít, aby se poletující prach a nečistoty neusazovaly v místnosti.

Doporučený postup je nejprve utřít prach, a to ze shora dolů, tedy nejprve poličky a pak nábytek. Až poté se doporučuje vysávat. Současné moderní vysavače již dávno nevíří prach, a tak není potřeba se obávat, že by uklizený nábytek, opět zaprášily.

Včasná výměna sáčků
Prachové filtry, papírové nebo textilní sáčky, je potřeba kontrolovat, zda nejsou plné, a to dřív, než začne sáčkový vysavač špatně táhnout. To stejné platí i pro bezsáčkové vysavače a jejich prachové nádoby. Filtry umístěné před a za motorem se vyměňují méně často, ale vždy za originální filtry od výrobce.

Kontrola příslušenství

Po úklidu se musí kontrolovat kobercová nebo parketová hubice, turbo nebo elektrický kartáč, aby navrstvené nečistoty neucpaly sací trysku. Docházelo by ke zbytečnému snížení sacího výkonu. Také je důležité odstraňovat namotané vlasy, nitě, zvířecí chlupy a další nečistoty, co by snižovaly výkonnost vysavače.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze