Úvod

Jak na zpevnění svahu v zahradě

Ať už máte na pozemku přirozený svah, nebo kopec ze zeminy navezené při stavbě, musíte si s ním nějak poradit. Nižší svah stačí nechat prorůst travou a dalšími rostlinami, příkrý svah je však zapotřebí zpevnit.


Možností, jak na to, je samozřejmě mnoho. Výsledný dojem by měl být hlavně v souladu s typem domu a zahrady. Zvažte také, zda chcete zachovat svah vcelku a pouze ho zpevnit, anebo ho terasovitě rozdělit.

Čím zpevnit svah

Máte-li v plánu svah zachovat, jednou z možností jeho zpevnění jsou sítě, a to buď plastové, nebo z přírodního materiálu. Plast je sice odolnější, ale do půdy dáváte něco nepřirozeného - umělého. Vhodnější jsou přírodní textilie, které se vyrábějí nejčastěji z juty, kokosu, slámy, lnu nebo třeba konopí. Pro nestabilní svahy se však geotextilie nehodí. V takových případech odborníci doporučují použít modulovou dlažbu Trilock na bázi zámek-klíč, která terén uzamkne. Dlažba se skládá suchou cestou, takže terén zpevní vcelku jednoduše a zároveň dokonale.

tvarovky
Ukázka skládání modulové dlažby před zatravněním.

Její nevýhodou je průmyslový vzhled, proto je možné takto zpevněný svah ještě zahrnout zeminou a zatravnit nebo osázet rostlinami. Dlažbu využijete u svahu do sklonu 30°. Jestliže je váš svah prudší, pak nezbývá, než ho pomocí zídek rozdělit na terasy.

operna zed
Prudký svah je vhodné zajistit opěrnou zdí.


Aby zídky zahradu krášlily

Protože výstavba teras výrazně ovlivní vzhled zahrady, je lepší se o vhodném řešení poradit se zahradním architektem. Například u domu se sedlovou střechou bude gabionová síť působit, jako kdyby zde vedl vlakový koridor. Naopak u novostavby s plochou střechou a zdmi z pohledového betonu se bude hodit skvěle a do zahrady přirozeně zapadne. Majitelé permakulturních zahrad asi nejspíše zvolí při ošetření svahu haťování. Princip této prastaré metody spočívá v použití vrbových a lískových prutů. V případě složitějšího terénu se pak doporučuje haťování zkombinovat s kamennou či betonovou zídkou. Když se rozhodnete pro beton, ušetříte si tak mnoho práce. Betonové bloky na sebe navazují, aniž byste museli hledat k sobě pasující přírodní kameny. Bloky se vyrábějí v mnoha barevných a povrchových variantách. Aby zídka působila přirozeně, je ideální zvolit takový odstín a povrch, který odpovídá typickému kamenu v daném místě. Betonové zídky jsou na zpevnění nestabilních svahů ideální.

betonove tvarovky
Z betonových tvarovek postavíte nejenom zídky, ale třeba také schodiště.


Podobný vzhled může mít i fasáda domu. U takto zpevněných svahů máte jistotu, že jste zvolili skutečně trvalé řešení, stejně tak jako u modulové dlažby. Dál už se staráte jen o to, čím chcete svah nebo terasu osázet – zda toužíte po souvislém travním porostu, rostlinných solitérech, bylinkové zahrádce nebo třeba barevném koberci plném květů.

„Velice dobrou zkušenost s překonáváním terénních úrovní v zahradách máme se systémem zdí Novabrik, které lze stavět bez betonového základu na zhutněné štěrkové lože. To je schopnost, která šetří čas a peníze. Paradoxně navzdory tomu, že zeď “nemá pevný základ“ disponuje maximální stabilitou. Jednotlivé bloky jsou provázány zdvojenými táhly s rybinovými zámky, které utvoří jakési pletivo skryté pod terénem. Opěrná zeď je tak přímou součástí svahu nikoli solitérem.“  říká Ing.arch. Šárka Křivinková
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze