Úvod

Jak vybrat postel a matraci?

Zdraví a kvalitní spánek je základ. Člověk si má během spánku odpočinout a probudit se plný energie. Pokud tomu tak není, tak je něco špatně. Velký vliv sehrává matrace, postel a rošty. Výběr postele a celého jejího vybavení je tak potřeba pořádně zvážit a nepodcenit. Jak si správně vybrat, se dočtete v následujícím článku.


Začínáme postelí
Při výběru postele je samozřejmě nutné, aby se hodila do celého designu místnosti, ale ještě více je rozhodující její zpracování, kvalita a dispozice. Během výběru nové postele je tak potřeba dbát na několik parametrů, které jsou rozhodující.
  • velikost
  • výška
  • materiál
  • rošt
Velikost postele
Postel by měla být tak veliká, aby se v ní zákazník cítil pohodlně a dobře. Co se týče délky, měla by být postel minimálně o 20 cm delší než je výška člověka. Šířka by měla být kolem 1 metru. U dvojlůžek platí výška jako u jednolůžka, ale šířka se pohybuje kolem 160 cm.

Výška postele
Jaká bude výška postele záleží hlavně na matraci, podle její tloušťky. Obecně se doporučuje ležet minimálně půl metru nad zemí. Straším lidem bude jistě vyhovovat vyšší postel, lépe se z ní vstává. Naopak u malých dětí se doporučují nižší, kvůli případnému pádu.

Postel pro průměrně vysokého člověka o výšce cca 175 cm by měla být minimálně 195 cm dlouhá a 50 cm vysoká, aby se z ní snadno vstávalo. Při koupi nové postele myslete také na to, že pro pohodlné spaní potřebujete alespoň 80 až 100 cm široký prostor.

Materiál
Postele se vyrábějí z různých materiálů a barevných provedení. Materiál zásadně ovlivňuje pevnost postele. Je tak potřeba vybírat na základě funkčních vlastností. Záleží čistě na vkusu zákazníka, jakému materiálů dává přednost a jaký se mu hodí do interiéru.
  • dřevotříska
  • dřevěné postele
  • kovové postele
Nejčastěji je doporučováno dřevo. Dřevo dlouho vydrží, nevrže a dobře vypadá. Problém může být s její hmotností a cenou. Naopak nejlevnější je dřevotříska, která se po krátké době může rozklížit, začít vrzat a je lepená chemickými lepidly.

Pozor na ceny, ty se u většiny postelí uvádějí bez matrace a bez roštu, abyste si mohli vybrat příslušné vybavení, které vám bude plně vyhovovat a bude odpovídat vaším požadavkům.

Rošt
Rošty jsou důležitou součástí postele a značně dokáží ovlivnit kvalitu spánku. Jedná se o jeden z nejtěžších kroků při vybavování ložnice. Je potřeba vždy vybírat s ohledem na matraci. Každé matraci vyhovuje jiný rošt a mohlo by tak dojít k její zbytečné deformaci. Důležitou funkcí roštu je pružení, přebírá zatížení od matrace, rovnoměrně ho rozkládá a odvádí vlhkost.
  • pružný lamelový rošt
  • tvrdý prkenný rošt
Výběr matrace
Matrace je klíčovým prvkem celé postele. Díky ní může být spánek zdravý a kvalitní. Vyplatí se tak do ní investovat a pečlivě vybírat. Někteří výrobci nabízejí možnost koupě matrace 1+1, která může počáteční investici zmenšit. Trh s matracemi je poměrně široký a vybrat správně není úplně jednoduché. Je potřeba sledovat určité prvky, které výběr zúží a vyprofilují vhodnou matraci.
  • tvrdost
  • velikost
  • materiál
Tvrdost matrace
Většina výrobců se orientuje na škále tvrdosti od 1 do 4, kdy č. 1 je měkká a postupně se tvrdost zvyšuje. Obecně se má tvrdost matrace vybírat podle polohy při usínání a nejoblíbenější poloze. Na základě toho se doporučuje spáčům na zádech tvrdší matrace a naopak lidem, kteří usínají na boku měkčí matrace. Vždy je dobré si matraci vyzkoušet na delší dobu.

Velikost matrace
Stejně jako u postele, platí i u matrace. Měla by být asi o 20 – 25 cm delší něž je výška zákazník a široká kolem 1 metru. Mezi nejoblíbenější se tak řadí matrace 90 x 200 cm. Jelikož se dnes dají vyrobit postele přímo na míru, je potřeba si nechat vyrobit i matrace na míru.

Materiál matrace
V oblasti matrací jsou neustále zkoušeny a využívány nové materiály, které jsou pomocí moderních technologií zdokonalované, aby co nejlépe vyhovovaly zákazníkům. Proto se setkáváme s paměťovými matracemi, matracemi s různými zónami, které zajišťují kvalitní a ničím nerušený spánek. Mezi klasické materiály patří:
  • pružinové matrace
  • latexové matrace
  • matrace z líné pěny
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze