Úvod

Jak vybrat povlečení?

Stalo se z vašeho povlečení vybledlý, beztvarý kus hadru se samým žmolkem? Vyberte tentokrát správně. Následující článek vám představí, podle jakých kritérií by se mělo povlečení vybírat, jaké jsou možnosti a čemu věnovat pozornost.


Kvalitní materiál

Výběr materiálu je u povlečení základním kritériem. Aby se povlečení na postel nemuselo po prvním vyprání vyhodit, je potřeba mu věnovat pozornost. Současný trh s povlečením nabízí nespočet materiálů, které mají svá specifika. Mezi tradiční materiály patří bavlna, len, krep a flanel.

Většina materiálů vzniká speciální úpravou bavlny, jako je tomu u krepu nebo flanelu. Díky tomu tyto materiály mají nejen vlastnosti bavlny, ale i něco navíc. V případě krepu se jedná o zabránění mačkavosti povlečení a nutnost žehlení tak odpadá. U flanelu se speciálně bavlna pročesává, povlečení je pak načechrané a měkké.

Mikrovlákno

Mezi novinky na trhu se považuje mikrovlákno. Tento materiál je tvořen z 90 % mikrovlákna a zbytek z viskózy, ta se vyrábí z celulózy, díky tomu má vlastnosti jako bavlna. Vlákna jsou tak pevná a odolná s vysokými absorpčními vlastnostmi. Snadná údržba a chladivý efekt v létě a udržení tepla v zimě, činí z povlečení z mikrovlákna stále oblíbenější variantou.

Správné rozměry

Klasickým a nejvíce prodávaným povlečením je o rozměrech 140x200 cm, nebo v delší verzi o rozměrech povlečení 140x220. V současné době se stále více oblíbenými stávají francouzské deky nebo povlečení na dvojlůžko, výrobci povlečení na to reagují a sehnat tak povlečení o rozměrech 180x200 cm nebo prodloužené povlečení 200x220 cm není problém. Navíc povlečení o těchto rozměrech dává větší prostor pro detaily jednotlivých vzorů nebo motivů.

Barva a vzor

Při výběru povlečení by se mělo dbát i na celkový design místnosti. Mělo by ladit s podlahou, rámem postele i ostatními doplňky. Výběr povlečení také vypovídá o jeho majiteli. Lidé, kteří ve své ložnici relaxují a chtějí si dopřát klidného spánku, volí barvy tlumené a jemné.

Naopak lidí, kteří mají rádi akci a pestrost, volí barevnější a divočejší provedení. Stejně jako interiéry a i povlečení podléhá trendům. Základní pravidla pro výběr jsou tyto. Pro moderní interiéry se hodí jednoduché provedení s geometrickými vzory nebo jemné květinové vzory pro zútulnění a harmonii.

Dobovějšímu vybavení naopak více sedí výrazné květinové vzory. Povlečení na sebe nemusí upozorňovat. Hojně se objevují povlečení, která mají na každé straně natisknutý jiný vzor. Dává to tak možnost měnit vzhled pokaždé, když se jedna strana okouká.

Barvení je důležité

Způsob barvení sehrává důležitou roli ve stálosti barevnosti. Povlečení se často barví dvěma způsoby. Jedním je za použití pigmentových barev a druhým tisk reaktivními barvami. Barvení druhým způsobem aplikuje barvu skrz celou látku. Povlečení je i po vyprání stále jemné a barvy jsou stále zářivé. Tisk pigmentovými barvami má tendence blednout a tvrdnout.

Péče

Každé povlečení, i to nejkvalitnější vyžaduje pravidelnou a vhodnou péči. Informace o praní, žehlení a jiných úpravách je vždy uvedeno na štítkách. Je dobré se jimi držet a nic nepodceňovat, aby se povlečení zbytečně nezničilo.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze