Úvod

Jak vybrat sekačku podle parametrů

Sekačku vybíráte podle několika kritérií.


Zcela prvotní je velikost udržované plochy (na velké plochy raději volte zahradní traktor). Pokud pro vás sekání není jen ta otravná činnost, kterou musí někdo občas udělat, tak by vás měli zajímat i další faktory. Dnes se zaměřujeme na to, jak vybrat sekačku podle různých parametrů i funkcí.

Zahradní traktůrek

Pro sekačku je důležitá pevná konstrukce

Šasi a materiály pro sekačku byste neměli brát na lehkou váhu. Jak často budete sekat? Jaký je terén? Chcete, aby vám vydržela nějaký čas, nebo je jen provizorní? To všechno jsou otázky, na které si je dobré odpověď dopředu. No obecně natrefíte na tři nejčastější modely:

Benzínové sekačky

Plastový - dokáže dobře posloužit, ale stačí pár nárazů o obrubník nebo do zdi a velmi rychle začne praskat. Typický materiál pro nenáročné elektrické sekačky
Ocelový - tady už je výdrž někde jinde než u plastových sekaček. V podstatě jde o běžný standard, který nabízejí lepší elektrické a také základní benzínové sekačky.
Slitinový - vyznačuje se robustním tělem a zároveň příjemnou hmotností. Využití najde takříkajíc všude, ale za své vlastnosti vyžaduje i vyšší investici.


Je pro sekačku důležitá ergonomie, nebo je to jen marketing?

Pro neznalé je práce se sekačkou stejná u všech modelů. Jenže vtip je právě v malých rozdílech. Například preferujte sekačku, která má rukojeť nastavitelnou. Každý v rodině má přece jen jiné fyzické dispozice a taková možnost dokáže velmi pomoci. Sekačka, která se pohodlně drží, je základem sečení, jinak vám péči o trávník může způsobovat bolesti zad i rukou.

Tip: pro ty, kteří mají problémy s kříži, doporučujeme lehčí modely sekaček i na rozlehlejších plochách. Raději nekupujte těžší sekačku a dejte přednost menší námaze. Správnou ergonomii nejvíce oceníte při práci se strunovou sekačkou.

Strunová sekačka

Kolečka pro sekačku
Pro kolečka platí, že by určitě měli být s kuličkovými ložisky. Díky nim je ovladatelnost sekačky úplně někde jinde. Kdo nevyzkoušel, ten netuší, ale znalci vědí, že je výrazný rozdíl mezi plnými plastovými kolečky a těmi s ložisky. Pro sekačky z vyšší cenové hladiny by ložisková kola měly být nezbytnost. Pokud jde o velikost kol, tak ta až tak výraznou roli nehraje. Někteří zahrádkáři tvrdí, že se jim lépe manipuluje se sekačkami, které mají větší zadní kola. Něco na tom může být, ale dávejte pozor, aby kola pro sekačku nebyly až moc velké. Někdy totiž mohou pod tíhou těla sekačky způsobovat rýhy na trávníku.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze