Úvod

Kolekce La Stanza dello Scirocco v showroomu Decoland

Showroom Decoland vystavuje speciální kolekci La Stanza dello Scirocco sicilského designéra Maria Trimarchiho.


Výstavu kolekce La Stanza dello Scirocco italského designéra Maria Trimarchiho může veřejnost exkluzivně zhlédnout od 25. listopadu v showroomu s nábytkem a doplňky Decoland na Vinohradské ulici 190 v Praze. Prodejní výstava představuje mísy, podnosy, obaly na květináče, svícen, ale také náušnice a náhrdelník ze subtilních kovových lístků ve stříbrné, bílé či černé barvě. Pro tvorbu kolekce La Stanza dello Scirocco (doslova „místnost Scirocco“) inspiroval sicilského designéra Maria Trimarchiho pouštní vítr scirocco, který do středozemí vane dvakrát ročně vždy po celé tři dny z Afriky. Scirocco nejen pálí svým horkým „dechem“, ale nese s sebou také jemný pouštní písek, který se dostane doslova kamkoli. Sicilané se proto před tímto větrem schovávají do speciálních místností bez oken, v italštině „la stanza dello scirocco“, kam před poryvy větru ukládají také veškeré své věci, o které nechtějí přijít. Kovové čtverečky – lístky, ze kterých je kolekce vytvořena, tak evokují chvění ve větru, rozfoukané papíry poletující po místnosti a obecně pomíjivost věcí. Vystavená kolekce, kterou Mario Trimarchi vytvořil pro legendární italskou designovou značku Alessi, je prodejní, v Decolandu bude vystavena do konce roku.

                      

Mario Trimarchi pro ALESSI:

La Stanza dello Scirocco (náhrdelník)

Kolekce La Stanza dello Scirocco zahrnuje obal na květináče, mísy, podnosy, ale také náhrdelník a náušnice, všechny objekty jsou tvořené pospojovanými kovovými čtverečky, které působí velmi subtilně, až zenově. Designér Mario Trimarchi, sicilský rodák, který sám důsledky větru scirocco několikrát na vlastní kůži zažil, ke svému pojetí kolekce říká: „Nepředvídatelnost větru scirocco a vůbec vědomí, že kdykoli se mohou otevřít dveře a vítr smete ze stolu papíry, skicáky a náčrtky, je tak trochu analogií života.“ Podle Trimarchiho jsme v životě také konfrontováni s nejistotou a občas máme touhu utéct jen sami se sebou na nějaké vzdálené místo. „Místnost scirocco je místem, kde ticho chrání předměty a kde se vše materiální stává pomíjivým,“ dodává designér. „Je to místo, které musíte po určitou dobu nuceně obývat, kde máte čas zastavit se a kde se zároveň těšíte na návrat do každodenní reality,“ uzavírá Trimarchi.

                            

Firma Alessi, původně drobná rodinná manufaktura specializující se na slévání mosazi, niklu a stříbra, byla založena Giovanni Alessim v roce 1921 a v průběhu několika desetiletí se vyvinula v jednu ze stěžejních vlajkových lodí italského designu. Pro značku Alessi je typická spolupráce s uznávanými osobnostmi designu a architektury, jako je například Philippe Starck, Karim Rashid, Jan Kaplický, Zaha Hadid, Norman Foster či Ron Arad, doplňky této značky jsou proto také vyhledávanými sběratelskými kusy a některé z nich jsou i součástí sbírek světových muzeí. Kolekce La Stanza dello Scirocco je součástí zbrusu nové expozice showroomu Decoland, který značku Alessi zastupuje a aktuálně představuje kolekci nábytku a doplňků a nové katalogy pro sezonu 2012.

 


Showroom s nábytkem a doplňky Decoland přináší to nejlepší z italského designu, od vybavení obývacích pokojů přes kuchyně, ložnice a interiérové doplňky. Sortiment Decolandu zahrnuje takové značky, jako jsou Alessi, Cattelan Italia, Milano Bedding, Presotto Italia, Scavolini či Valentini. Decoland přináší do domovů designové příběhy a pozvedává kvalitu bydlení již od roku 2003.


www.decoland.cz
www.alessi.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze