Úvod

Krbová kamna ušetří na vytápění až tisíce korun ročně

Faktorů, které významně ovlivňují výši utracených peněz za vytápění domácnosti, je celá řada. Počínaje venkovní teplotou, délkou zimního a chladného období až po izolaci naší stavby resp. domácnosti. Jedním z hlavních faktorů je také zvolený typ topného tělesa. Nejefektivnější způsob, jak v dnešní době domácnost vytápět, nabízejí krbová kamna. Ta ve srovnání s elektrickými nebo plynovými tělesy dokáží ušetřit až tisíce korun ročně a investice do kamen se tak leckdy může vrátit již za jednu topnou sezónu. Krbová kamna navíc nabízejí hned několik příjemných benefitů. Vedle otevřeného pohledu do ohně jde i o designový prvek, který může vytápěnou místnost příjemně oživit a dát ji zcela nový ráz.


Jaká krbová kamna vybrat?
Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá. Jde o to, co od krbových kamen očekáváte. Vedle samotného vzhledu kamen jde samozřejmě i o jejich funkčnost. Plechová krbová kamna se snáze a rychle rozehřejí, což oceníte hlavně tam, kde je potřebujete vytopit místnost co nejrychleji. Naproti tomu kachlová krbová kamna zase díky svému keramickému obložení dokáží hřát podstatně déle, a to hlavně po vyhasnutí kamen. Může za to akumulační schopnost keramiky resp. schopnost akumulace tepla a jeho postupného uvolňování. Oba typy kamen mají v nabídce dva hlavní výrobci, a to společnosti Romotop a Haas+Sohn, jejichž krbová kamna tvoří takřka polovinu prodaných krbových kamen u nás. Romotop se navíc díky vlastní keramičce může pochlubit i nabídkou čítající desítky barevných odstínů keramiky. Krbová kamna si tak jednoduše můžete barevně sladit s interiérem vytápěné místnosti.

Kachlová krbová kamna

Důležitý je hlavně výkon kamen
Při výběru krbových kamen neřešte jen to, zda se Vám kamna líbí či nikoliv, ale sledujte hlavně jejich výkon. Ten by měl odpovídat přesně požadavkům vytápěných prostor a tomu, co od kamen požadujete a co od nich očekáváte. Pokud byste zvolili krbová kamna s vyšším výkonem, bude jejich provoz nehospodárný, protože se výkon budete snažit neustále tlumit přivíráním přívodů spalovacího vzduchu. Navíc bude docházet k znečišťování skla, usazování zplodin v kouřovodech a samotnému nedokonalému spalování. Nižší výkon než je skutečně potřebný proti tomu povede k tomu, že se budete z kamen snažit dostat maximum a kamna tak budou přehřívána, což může vést i k jejich poškození. S výběrem krbových kamen Vám pomůže kterýkoliv specializovaný prodejce. Například internetový portál www.give.cz nabízí přehledného průvodce přímo na svých stránkách, navíc lze kdykoliv (včetně víkendů) zavolat specialistovi, který s výběrem krbových kamen poradí. Pokud se rozhodnete kamna vybrat svépomocí, lze spočítat požadovaný výkon kamen jednoduše. Vezměte objem vytápěného prostoru (výška x šířka x délka) v metrech krychlových a průměrnou tepelnou ztrátu v ČR, která odpovídá požadovanému výkonu 1 kW na každých 18 m3 (u novostaveb je doporučeno kvůli kvalitnější izolaci počítat s výkonem 1 kW na 40 m3). Lepší je ale rozhodně výběr konzultovat s některým ze specialistů. Ušetříte si tak starosti a případné zklamání způsobené špatným výběrem kamen.

Krbová kamna Romotop Riano

Krbová kamna dokáží vytopit i celý dům
Pokud máte v plánu využít krbová kamna k vytápění celé domácnosti a ohřevu teplé vody, volte krbová kamna s tzv. teplovodním výměníkem. Ten umožňuje připojení kamen k otopnému systému s již instalovaným elektrickým nebo plynovým kotlem. Krbová kamna s výměníkem tak dokáží Vaše náklady na vytápění výrazně snížit, a to i o několik tisíc korun ročně.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze