Úvod

Kupujeme kotel, jak vybrat ten správný?

Uvažujete o výměně starého plynového kotle za modernější model, anebo hledáte optimální řešení pro Váš nový dům? Pak byste měli vědět, jaké možnosti existují.


Investice do plynového kotle
Technologický vývoj jde neustále kupředu a plynové kotle, které byly před deseti lety považovány za špičku, jsou dnes technologicky zastaralé a jejich účinnost je ve srovnání s nejnovějšími zdroji tepla nesrovnatelná, což se pochopitelně odráží v nákladech na vytápění domu. Pokud chceme snížit energetickou náročnost našeho bydlení, efektivní řešení představuje výměna plynového kotle. Náklady na provoz domu samozřejmě bereme v úvahu také u novostavby, tedy když volíme topný systém pro náš nový dům. Ať už se jedná o výměnu či pořízení nového kotle, v obou případech se jedná o finančně náročnou investici, která se nám však v budoucnu vrátí v podobě úspory nákladů na provoz domu a zpravidla také vyššího uživatelského komfortu.

Klasický nebo kondenzační kotel?
Nabídka plynových kotlů je poměrně široká a pro každý typ objektu se hodí jiné zařízení. Jak tedy vybrat ten správný kotel? Na výběr máme ze dvou variant. Levnější variantu, která nachází své uplatnění především při rekonstrukcích, představuje klasický plynový kotel s maximální účinností 90 až 93 %. Druhou variantou je kondenzační kotel, používaný nejčastěji jako součást topných systémů u novostaveb. Kondenzační kotle jsou plynové kotle, které mají ve srovnání s klasickými plynovými kotli několik zásadních předností.



Přednosti kondenzačního kotle
Kondenzační kotel má výrazně nižší provozní náklady a maximální účinnost až 109 %, ovšem jeho pořízení je rovněž spjato s výrazně vyšší pořizovací cenou. Vyšší účinnost kondenzačního kotle je dána je schopností využít nejen teplo vznikající při procesu spalování, ale také dodatečné teplo z vodní páry. Mezi další výhody kondenzačních kotlů patří nižší emise a delší životnost.

Konzultace je na místě

Kondenzační kotle lze samozřejmě instalovat také do starších objektů v rámci jejich rekonstrukce, anebo naopak pro některé typy novostaveb jsou tato zařízení nevhodná. Klíčová je zde mimo jiné úroveň zateplení objektu. Pokud v domě s nedostatečnou izolací vyměníte kotel za novější model, nemůžete očekávat příliš velkou úsporu nákladů. Volbu kotle a celého topného systému je třeba vždy důkladně zvážit a zkonzultovat s odborníky – s projektantem vytápění a s dodavatelem topného systému.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze