Úvod

Kvalitní organické hnojivo „vlastní výroby“ můžete mít i vy!

Práce na zahrádkách jsou v plném proudu. Příroda se probudila a začala se halit do nejrůznějších barev, což je hned daleko lákavější na pohled. Máte-li zahradu, pak jste se určitě nemohli dočkat, až budete moci natáhnout holínky a rukavice, popadnout rýč a motyčku či jiné zahradní náčiní a konečně se pustit do zvelebování. Pro mnoho lidí je práce na zahrádce vítaný relax, u kterého se příjemně odreagují a přijdou na jiné myšlenky.


Pokud máte zahrádku, určitě často řešíte otázku, kam s nahromaděným odpadem. Není to pouze otázka jarních měsíců, ale po celý rok na zahradě vzniká odpad, který je potřeba efektivně zužitkovat. Navíc máte-li kytičky, rostlinky a stromy, určitě pro ně potřebujete kvalitní hnojivo, které sice můžete pořídit prakticky na každém rohu, ale ty ceny jsou mnohdy až alarmující. Proč tedy tyto dvě starosti nevyřešit společně a jak se říká: nezabít dvě mouchy jednou ranou?

Vyrobte si vlastní hnojivo. Zadarmo!
Když je před vámi možnost, jak ušetřit, necháte si ji proklouznout mezi prsty, nebo ji naopak chytnete za pačesy? Pokud se přikláníte k druhé variantě, pak máme skvělý tip právě pro vás: výroba vlastního organického hnojiva! To vás totiž nebude stát vůbec nic a ještě k tomu získáte kvalitu, která je doslova k nezaplacení.

komposter z recyklovaneho plastu

Co je pro to potřeba udělat? Nebudeme zde zacházet do složitých tajů přírodovědy a už vůbec vás nebudeme zatěžovat vysvětlováním, jak vlastně vzniká hnojivo. Nám jde spíše o praktickou část a k tomuto účelu slouží kompostéry, které se umístí kamkoli na zahradu. Do nich budete ukládat veškerý zahradní a některý kuchyňský odpad (slupky a části ovoce a zeleniny, skořápky od vajec, čaj, káva, ale také zbytky vařených jídel s výjimkou tuků a masa). Nejenže tak vyřešíte, jak naložit s posekanou trávou, uschlými rostlinami či kuchyňským bio odpadem, ale zároveň si vyrobíte hnojivo, které můžete dále využívat na zahradě. A to zní skvěle, nemyslíte?

Zahrada, která vám bude dělat radost!

Možná i pro vás je zahrada vaší pýchou. V takovém případě se postarejte o to, aby se vámi pěstovaným rostlinám, keřům a stromům co možná nejlépe vedlo, protože jedině tak vám budou dělat radost. A samozřejmě také okrasu!
I z tohoto důvodu se vyplatí kompostovat. Pořídit si můžete buď kompostér, nebo stejně praktické kompostovací silo. Kompostovací sila se oproti kompostérům liší v tom, že se jedná o ohraničení volně ležícího kompostu. Záleží jen na vás, která varianta se vám bude zdát praktičtější a která se vám bude spíše hodit.

plastove kompostovaci silo

Jak si vybrat?

Potřebujete-li poradit s rozhodnutím, zda je lepší kompostér nebo kompostovací silo, máme pro vás jednoduché vodítko: kompostér volte v případě, kdy máte menší zahrádku, na které není žádné skryté místečko a kompostér tak může být vidět. Je designově pěkně provedený a nebude tak esteticky překážet. Naopak pokud máte zahrádku, na které najdete méně viditelný kousíček, kam zvědavé pohledy sousedů jen stěží dohlédnou, pak můžete zvolit kompostovací silo. Pro to se můžete rozhodnout i v případě, kdy již kompost na zahradě máte a chcete mu pouze dodat nějakou úroveň, aby se odpad nepovaloval jen tak nevzhledně po zemi. Ještě jeden tip od nás… pokud máte zvědavého pejska nebo jiného mazlíčka, který se volně pohybuje po zahradě, doporučujeme spíše uzavřený kompostér.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze