Úvod

Malá koupelna? Nevadí, perfektní může být úplně každá!

Koupelny už dávno nejsou jen místem, které využíváme k očistě a hygieně. Moderní koupeny nám slouží také k relaxaci a odpočinu. V koupelně trávíme stále více času a stává se našimi soukromými lázněmi. Každý prvek a každý detail by na nás měl proto působit příjemným, harmonickým dojmem.


Toužíte útulné a zároveň funkční koupelně, ve které můžete relaxovat, ale nedostatek prostoru vám to moc neumožňuje? Nezoufejte, máme pro vás několik tipů, které vám pomohou i z velmi malé koupelny vykouzlit dokonalou místnost.

Vana versus sprchový kout
Při úpravách koupelny vezměte v potaz především to, zda si raději poležíte ve vaně nebo upřednostňujete rychlou sprchu. Na trhu dnes najdete spoustu produktů, s jejichž pomocí vytvoříte komfortní a stylové koupelny i na velmi malém prostoru. Moderní sprchové kouty nabízí prakticky rovnocennou možnost relaxace a jsou vhodné i pro starší členy rodiny. Pokud máte malé děti, bude vám vyhovovat spíše vana s kvalitní zástěnou.

Obklady, dlažba a jejich formát a barvy
Do malých koupelen se hodí obklady a dlažba ve větších formátech. Navíc zde platí pravidlo, že horizontální pokládka obkladů prostor opticky rozšíří a naopak vertikální pokládka opticky zvýší strop. Bílá nebo světlé obklady pak prostor zvětšují.
Ovšem pokud zvolíte lesklé obklady ve velmi tmavých barvách, bude optický dojem obdobný. Na podlahu se hodí kalibrovaná dlažba do koupelny, tedy dlažba s velmi úzkou spárou.

Zbavte se pračky
V malém prostoru budete vděčni za každý centimetr navíc. Avšak vhodné umístění pračky a sušičky samozřejmě vždy vychází z možností bytu. Optimální je samostatná místnost, ve které můžete prádlo zároveň i sušit a žehlit. Pračky s předním plněním je možné zabudovat do linky nebo do šatní skříně v předsíni. Pokud takovou možnost nemáte, umístěte pračku pod speciální umyvadlo, čímž zároveň získáte i velkou odkládací plochu.

Posviťte si
Doslova neuvěřitelná kouzla dokáže s prostorem dělat vhodné a dostatečné osvětlení. Malou koupelnu opticky zvětší více zdrojů světla. Do vaší maličké koupelny umístěte hlavní centrální osvětlení a další menší k zrcadlu, vaně či sprše.

Zrcadlení
Výrazně zvětšit malý prostor vám pomohou také velkoplošná zrcadla, která můžou po jedné straně vést doslova ode zdi ke zdi. Nebojte se použít i více zrcadel. Místnost tak opticky prohloubíte a prosvětlíte. Namísto klasických zrcadel můžete zvolit také zrcadlová dvířka skříněk.

Dlažba do koupelny

Koupelnový nábytek

Pokud jde o koupelnový nábytek v malých koupelnách, stává se ideální volbou vestavěný nábytek, který vám nebude zabírat téměř žádné místo. Dále volte také nábytek s vysokými skříňkami, které pojmou velké množství potřebných věcí. Vhodný je také koupelnový nábytek s menší hloubkou, zhruba 25 centimetrů.

Co je tedy v malých koupelnách opravdu důležité?
1.  Dostatek světla
2.  světlé barvy a lesklý povrch
3.  závěsný či vestavěný nábytek
4.  velkoformátové nástěnné zrcadlo.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze