Úvod

Postel, základ ložnice

Už malé dítě ví, že základem každé ložnice je dostatečně velká a pohodlná postel. Nabídka postelí na trhu je natolik bohatá, že vybrat ten správný kousek nábytku na spaní, může představovat velký problém. Ale žádný strach! Pomůžeme Vám jej vyřešit!


Návrat k osvědčené klasice 
Výsledky experimentování s kovem, plastem a dalšími materiály, z nichž lze s trochou fantazie vyrobit postel, přivedly lidi zase pěkně zpátky k tradičnímu řešení, za kterým se neskrývá nic jiného, než klasická dřevěná postel. Současným ložnicím dominuje nábytek a doplňky z přírodních materiálů a dřevěnou postelí v čele. 

Když se vypravíte na nákup postele, dobře si uvědomte, že činíte dlouhodobou investici. Nekupujte hned první postel, která Vám padne do oka. Při výběru postele není radno, řídit se jejím vzhledem, měli bychom se zaměřit spíše na to, jak pohodlně se nám na posteli bude spát. To nezjistíme jinak, než tím, že si na postel lehneme. V prodejně se proto neostýchejte, postel vyzkoušet! Tato zkouška je důležitá především proto, abyste získali základní pocit ležení na matraci a správně tak zvolili její tvrdost.

Pokud Vám bude připadat, že je uvažovaná postel příliš krátká, nebo úzká, neváhejte si ji přeměřit. Standardní a optimální rozměry postele jsou 90 x 200cm, u manželské postele se šířka násobí dvěma. Člověk, který měří dva metry a více, by měl odpočívat na delší posteli. 

Pro Vaše uvážlivé jednání budou mít pochopení především prodavači ve studiích zdravého spaní. 

Sehraná dvojka
Zárukou zdravého spánku je výběr té správné postelové dvojky, tedy kvalitní matrace a lůžkového roštu. Matrace by měla být vyrobena nejlépe z přírodního antialergenního materiálu, a to při dodržení základních ergonomických požadavků, což znamená, že by se měla dokonale přizpůsobit tvaru a hmotnosti Vašeho těla. K výrobě běžných matrací se nejčastěji používají kombinace latexových výplní. Matrace pak připomínají sendviče z různě tvrdých vrstev. Na podobném principu fungují také pěnové výplně. Dále si můžete pořídit variaci klasické pérové výplně umístěné do tzv. látkových taštiček. Hlavní výhoda tohoto řešení spočívá v tom, že ležící tělo je podpíráno úměrně tíze jednotlivých částí trupu. 

Pokud vybíráte manželskou postel, doporučujeme Vám, dát přednost dvěma samostatným matracím a roštům pod nimi. Tento praktický tip oceníte zejména v případě, kdy se vedle Vás bude v noci převalovat spáč o větší hmotnosti, než je ta Vaše. Smyslem lůžkových roštů, součástí postelí, na něž se matrace umísťují, je podpírat tělo spáče. Osvědčené jsou například lamelové rošty s lamely uloženými v kaučukových perech. 

Postelových variací se však vyrábí mnoho, přičemž každý výrobce má svou pravdu. Při volbě tohoto životně důležitého kusu nábytku je proto důležité, nechat si poradit od několika nezávislých odborníků a vyslechnout si zdůvodnění, proč byste měli zvolit právě nabízenou postel.

Aby to posteli v ložnici slušelo
Odborníci dále doporučují volit typ postelí bez (jinak velmi praktického) úložného prostoru. Důvodem je důkladnější odvětrání matrace. Půvab lůžka 21. století spočívá v jeho moderním designu, který elegantně snoubí účelnost s jeho vzhledem. Přestože má lůžko dominovat interiéru ložnice, mělo by s ním přirozeně splynout a společně s nočním či toaletním stolkem, skříňkou či skříní, případně s dalšími kusy nábytku vytvořit harmonické prostředí na spaní.

A jaké barevné kombinace se právě nosí? Třeba bílá a čokoládová, či jiné barvy stejně velkého kontrastu. Všeobecně lze říci, že aktuálně trendy je ložnicový nábytek laděný do tmavších odstínů, doplněný světlými koberci textiliemi. Tak ať dobře pořídíte! A pamatujte na základní pravidlo, nejprve pohodlí, a poté vzhled! Důležité přece je, jak budete po ránu vypadat Vy! 

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze