Úvod

Program zelená úsporám a zateplení panelového domu

Bydlíte v panelovém domě a společně se sousedy jste se rozhodli pro jeho rekonstrukci? Pak určitě neváhejte. Díky rekonstrukci můžete ušetřit až 50 % nákladů za energie a zároveň proměnit vzhled vašeho domu.


Revitalizace panelového domu
Revitalizace panelového domu vám přinese zásadní a trvalé zlepšení jeho technických a užitných vlastností. Komplexní revitalizace panelového domu, jenž zahrnuje nejenom dílčí rekonstrukce obvodového pláště domu, ale také zateplení fasád, střech, výměnu oken a dveří nebo úpravu lodžií či výtahů, zásadně mění k lepšímu úroveň komfortního a zdravého obytného bydlení. Kvalitní rekonstrukce může výrazně změnit a vylepšit estetiku životního prostředí domu i jeho okolí.

Zateplení panelového domu
Spousta panelových domů nesplňuje požadavky na tepelnou izolaci, čímž mohou vznikat hygienická rizika či plísně v obytných prostorech domu. Díky zateplení se zamezí tepelným ztrátám, čímž se sníží i celkové náklady na energie. Zároveň váš dům získá efektivní, moderní a atraktivní fasádu, což zvyšuje také jeho celkovou hodnotu. Mezi výhody zateplení patří také zpomalení celkové destrukce domu, snížení vlhkosti a tím také eliminovat výskyt mikroorganismů.

Zateplení budov je velmi efektivní investice, která se vám v budoucnu několikanásobně vrátí. Zateplení panelového domu v podstatě sestává ze tří základních kroků:

Zateplení fasády
Tepelné ztráty se u zdiva pohybují mezi 25 – 35 %. Zateplením fasády dopomůžete ke snížení tepelných ztrát a účtům za energie. Nově zateplené fasády chrání váš dům před nepříznivými vnějšími vlivy, nezávisle na tom, zdali je léto nebo zima.

Zateplení střechy
Zateplení střechy je neméně důležitou součástí celkového zateplení budov. Přes střechu domu dochází k úniku velkého množství tepelné energie. Jejím zateplením můžeme uspořit až 50% tepelné energie, zajistit stabilní a příjemné klima v prostorách domu a zvýšit hodnotu nemovitosti.

Výměna oken a dveří
K celkové rekonstrukci patří také výměna oken a dveří. K výměně dochází z důvodu zamezení úniku tepla či hlučnosti a také ke zvýšení funkčnosti a estetičnosti. Důvodů pro výměnu oken a dveří je hned několik, zejména se jedná o zlepšení funkčnosti, estetičnosti, zamezení úniku tepla či hlučnosti pronikající z okolí.

Program Zelená úsporám

Program Zelená úsporám je projekt ministerstva životního prostředí spravovaný Státním fondem životního prostředí, jenž poskytuje dotace pro energetické úspory. Dotace jsou poskytovány na zateplení domů, výměnu oken a dveří, pořízení rekuperace tepla, výměnu neekologických zdrojů vytápění a teplé vody za ekologický, apod. Na celkové zateplení rodinného či bytového domu můžete získat dotace, které pokryjí až 50 % nákladů.

Za informace ke zpracování tohoto článku děkujeme firmě morez stavební s.r.o. – zateplení střechy Plzeň
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze