Úvod

Rozhovor na téma BIO produkty: Jde to i bez chemie!

Ucpaný odpad nebo záchod, zanesené odpadní potrubí a všude se linoucí nepříjemný zápach, to jsou klasické situace, ve kterých většina z nás sáhne po chemii. Víte ale, že existuje účinné řešení, které je šetrné k přírodě?


Známý český výrobce čističů, lepidel a dalších produktů pro domácnost a zahradu, společnost Druchema, nabízí Bio enzymatické prostředky pro čištění odpadů, zmenšení obsahu septiků a urychlení zrání kompostu. Zajímalo nás, jak fungují, a proto jsme se zeptali pana Daniela Hartla.

Společnost Druchema je známá jako tradiční dodavatel chemie s bohatým sortimentem vysoce účinných produktů, které pomáhají pečovat o dům, zahradu, ale také o auto, atd. Které přípravky patří mezi nejžádanější?
Jak už jste uvedli, Druchema vyrábí velkou řadu prostředků z mnoha oborů a ono tomu také částečně odpovídá jejich sezónní využívání během roku. Takže pro období zimy máme například Tekuté řetězy a lyžařské vosky Skivo. Na jaře se těšíme na Velikonoce a barvení vajíček barvami OVO, v létě jsou žádány prostředky na čištění grilů Mefisto. Během celého roku dodáváme snad pro každého v této republice lepidlo Herkules. A je toho ještě mnohem více, co u nás vzniká a co čeští spotřebitelé během roku využívají.

Nedávno se na trhu objevily Bio enzymatické prostředky. Když jsou bio, znamená to, že jsou úplně bez chemie? Jak mohou enzymy nahradit chemii? Na jakém principu tyto prostředky fungují?
Běžné chemické prostředky na uvolnění odpadu odstraňují ucpávky, ale nikoli už nánosy z tuků, mýdla, vlasů a dalších organických látek, které se usazují na stěnách potrubí. Právě ty však postupně zpomalují odtok vody − potrubí totiž tzv. zarůstá. Když však do potrubí vypustíte miliardy speciálně vyšlechtěných kmenů bakterií, které se živí organickými látkami, je všechno jinak. Jakmile se setkají s vodou obsahující organický odpad, začnou produkovat specifické bílkoviny – enzymy, které dokážou rozkládat jiné bílkoviny jako například škrob, uhlovodany, živočišné a rostlinné ruky, ale také papír apod. Proto jsou užitečné nejen pro potrubí, ale také do septiků a žump. Bakterie mají navíc velký apetit, jedí, dokud je co.

kompost

Jak široký je v současnosti sortiment bio prostředků? Kolik jich dohromady je?
V současnosti máme v našem sortimentu tři specifické bio enzymatické prostředky:
Bio Golem S
Bio Golem P
Bio Kompostér


Podívejte se na bio prostředky blíže. Komu lze doporučit první z nich, Bio Golem S?
BIO GOLEM S je práškový, ekologicky nezávadný biologický přípravek k rozkladu organických látek v septicích, odpadních jímkách a suchých záchodech. Při pravidelném používání BIO GOLEMU S se v ošetřovaných systémech namnoží mikroorganismy rozkládající organické látky, čímž dochází k samočištění septiků, jímek atd. Rozklad pevných odpadů bakteriemi a jejich zkapalnění zabraňuje hromadění kalů, snižuje potřebu odčerpávání a usnadňuje vyprazdňování systémů. Navíc také omezuje vznik nepříjemných zápachů.
prostredek do septiku BIO GOLEM S
K čemu se mi hodí Bio Golem P?
BIO GOLEM P je účinný, ekologicky šetrný, tekutý přípravek pro čištění odpadního potrubí. Roztok obsahuje miliardy účinných bakterií, které v kombinaci s unikátní skladbou enzymů po aplikaci začnou okamžitě stravovat organické látky usazené v potrubí

uvolnovac potrubi BIO GOLEM P

Co se stane, když dojde k potřísnění Bio Golemem S nebo P? Nebo když některý z těchto přípravků ochutná dítě?
V případě potřísnění by nemělo hrozit nějaké významné poškození, ale určitě doporučujeme postižené místo dobře umýt a opláchnout, a následně popřípadě ještě ošetřit regeneračním krémem.
Pokud někdo prostředky pozře je potřeba vypláchnout ústa vodou a následně vypít větší množství vody. Uvádí se alespoň 0,5l. Pokud by byl náznak nějakých přetrvávajících potíží, je vždy lepší vyhledat lékaře.
Veškeré podrobnosti jsou uvedeny na etiketě každého prostředku.

Řadu bio enzymatických pomocníků uzavírá Bio Kompostér. Jak rychle působí?
Přípravek Bio Kompostér je složen ze směsi přírodních nepatogenních bakterií, enzymů a živin potřebných ke kultivaci. Jedná se o bakterie vyskytující se v přírodě – v půdě a ve vodě. Jsou pečlivě selektovány s ohledem na požadované vlastnosti při biodegradaci organických materiálů, se zaměřením na biologické odpady z domácností a údržby zahrad. Při jeho použití dochází k významnému urychlení zrání kompostu a jeho slehávání a možnosti opětovného použití při dalším pěstování.
urychlovac zrani BIO KOMPOSTER
Všechny produkty jsou vysoce ekologické, takže svým působením nezatěžují naši přírodu. Mají ještě nějaké další přínosy?
Jejich příprava a následná aplikace velmi jednoduchá a pohodlná. Uživatel nemusí mít strach, že se mu do půdy v okolí domu dostanou nějaké škodlivé látky. A po vyprázdnění obalů je možné je vhodit bez obav do patřičného kontejneru a není potřeba hledat sběrný dvůr, jako u obalů po chemikáliích.

Plánuje Druchema ve vývoji bio prostředků pokračovat? Připravuje v blízké době rozšíření svého bio sortimentu?
Rádi bychom škálu bio-enzymatických prostředků dále rozšiřovali. Je pro nás potěšující, že můžeme pomoci spotřebitelům s řešením nepříjemného problému s ucpanými odpady. A zároveň je vše činěno s prostředky, které jsou k životnímu prostředí maximálně šetrné.

Pane Hartle, děkujeme Vám za odpovědi na otázky a přejeme společnosti Druchema mnoho spokojených zákazníků.

logo Druchema

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze