Úvod

Rozhovor na téma zastínění interiéru

Zajímá nás, jaké jsou trendy v oblasti sluneční ochrany a vnitřní dekorace interiéru. Navštívili jsme proto pana Rudolfa Záhoře, jednatele firmy GARDINIA HOME DECOR CR spol. s r.o. v Žatci, který společnost vede od začátku jejího působení v tehdejším Československu a nyní v České i Slovenské republice.


Jak se současná doba odráží na našem bydlení a jak jsme dnes esteticky „postoupili“ ve vybavování interiérů, v nichž prožíváme svůj život?
Myslím si, že každý, kdo se dívá kolem sebe, tak jistě pozná ten rozdíl. Nejen, že se setkáváme s architektonicky zajímavými objekty, ve veřejném prostoru pak jsme částečně motivováni k tomu, abychom si naše „bydlení“ vylepšili. Dnes je k tomu dostatek příležitostí a je na každém z nás, jakou cestou se pustí. Současná doba je náročná na nás všechny, na rychlost našeho rozhodování, na schopnost vnímat hezké a účelné, na schopnost oddělit kvalitu od nekvality a vůbec vyznat se v tom nepřeberném množství nabízeného zboží. Je zcela jasné, že díky obchodům s nábytkem, které pracují se snahou inspirovat zákazníka ke koupi určitého stylu bydlení, díky tomu, že můžeme vidět, jak se bydlí jinde, tak evidentně jsme doslova poskočili dopředu. Samozřejmě, je velmi důležité, aby každý našel to, co charakterizuje jeho osobnost, co mu přináší příjemné pocity.

Pokud nechceme pouze kopírovat, to co jsme kdesi viděli, nebo máme možnost utvořit si svůj vlastní „originál“?

To je právě to, co dnešní doba přináší. Na trhu jsou k dispozici úsporná, či ekonomická řešení, stejně tak jako řešení nabízející užitný komfort vedle esteticky vyváženého dojmu. Třeba takové záclonové soupravy. V naší nabídce máme soupravy, které se prodávají jako komplety (záclonová tyč, nebo tyč s drážkou, nosníky, koncovky a háčky, včetně upevňovacího příslušenství), nebo tzv. „stavebnice“, kdy si zákazník může svou záclonovou soupravu sestavit podle své vlastní představy. V takové nabídce je několik druhů koncovek, minimálně dva typy nosníků a několik druhů jezdců, či kluzáků na něž se záclony, či dekorační látky zavěsí.

aclonova souprava

Znamená to tedy, že ten, kdo se necítí být schopen vymyslet si svou vlastní kombinaci, tak že neodchází s nepořízenou, anebo naopak, ten kdo chce něco jiného, než má soused, tak může volně tvořit?
Přesně tak. Stylová záclonová souprava v kompletu je okamžitým řešením, bez velkého uvažování a přemítání. Je samozřejmě cenově výhodnější, protože nenabízí takový komfort jako již zmíněná „stavebnice“. Kompletní souprava se nabízí v jedné, nebo ve dvou barvách, kdežto „stavebnice“ je nabízena ve čtyřech, nebo v některých případech i v pěti barevných provedeních a ve dvou systémech (tyč a kolejnička s drážkou). „Stavebnice“ nabízí kromě standardního řešení i řešení pro výjimečné případy. Kolejničku, nebo tyč lze na zakázku ohýbat (například do arkýřů), nosníky třeba v případě, že potřebujeme záclonu, či závěs dostat před ústřední topení, prodloužit, dokonce je u některých modelů myšleno na to, že strop nemusí být dokonale rovný a stropní nosník je potom konstruován tak, že tyto nerovnosti stropu může vyrovnat. Samozřejmě, že cena takto sestavené stylové záclonové soupravy je vyšší. Nicméně na okně nemám to, co má soused ve vedlejším bytě, nebo ve vedlejším rodinném domě.

Jak by se měl zákazník rozhodovat, podle čeho by měl volit druh a styl záclonové soupravy? Cena je samozřejmě důležitá a víme, že k ní zákazníci často přihlíží, ale přesto jak se správně rozhodnout?
Samozřejmě to nejzákladnější kritérium je cena. Neměla by ovšem, pokud je to jenom trochu možné, být tím rozhodujícím kritériem. Je potřeba si uvědomit, že takovou záclonovou soupravu nepořizujeme na měsíc, či rok. Budeme se na ni dívat určitě delší dobu. A pak by bylo dobré rozhodovat se rozvážně. Nejdříve si zřejmě pořídíme nábytek, jehož barva, případně barevné provedení doplňků, úchytek atd. je jakýmsi vodítkem pro to, jakou soupravu si koupíme, jakou barvu a styl záclonové soupravy zvolíme. V neposlední řadě musíme zohlednit i interiér a druh dekoračních látek a záclon, které na soupravu zavěsíme.

vertikalni zaluzie


To se zdá být celkem složitý proces. Jak tedy rozhodnout správně?
Složitý proces to není, ale v každém případě je třeba dbát na to, co od záclonové soupravy očekáváme. Jsou interiéry, které si díky svému stylu přímo říkají o klasickou záclonovou kolejničku s ozdobným dřevěným štítem, jsou moderní interiéry, které jsou řešeny funkcionalisticky a není důležité, aby závěsný systém na záclony a závěsy byl zdobný. Nebo jsou moderní designově výrazně řešené interiéry, které přímo volají po výrazném systému těchto doplňků. Opravdu, každý interiér chce své. GARDINIA má ve svém programu téměř vše, co si zákazník může v oblasti závěsných systémů přát.

Jsou vůbec ještě záclony a závěsy „in“? Nejsou dnešní interiéry vybavovány úsporně nebo dokonce pouze technickými prvky?
Já si myslím, že na rozdíl o první dekády našeho svobodného života, kdy opravdu trhu vládly žaluzie a vertikální lamelové žaluzie, jako jakýsi moderní, či módní prvek se dnes setkáváme s opačným trendem. Ať chcete, či nechcete, tak dekorační látka a záclona do interiéru patří. Nejen že jej ozvláštní, podtrhne Vaši osobitost, ale v interiéru působí velice příjemně. Má vliv na akustickou pohodu interiéru, dává interiéru atmosféru a vůbec celé bydlení zpříjemní. Dnes se setkáváme se snahou bytových designérů o to, aby byl interiér barevný, veselý. Dbá se na barevnou pohodu. Velká pozornost je věnována i otázkám úspory energií. I v této oblasti jsou důležité prvky, které je třeba brát v potaz.

plise rolety

Určitě je barevný interiér příjemnější, než
například jakýsi "sterilně" bílý interiér. To dnes vidíme jak v oblasti tapet, tak i v oblasti dekoračních a potahových látek. Je trend vývoje těchto prvků pro vaši činnost důležitý?
Samozřejmě. To jakým směrem se vydávají tvůrci dekoračních látek, potahových látek, nebo záclon je pro naši činnost velmi důležité. Pro nás je jakýmsi ukazatelem a výhledem do budoucnosti veletrh bytového textilu HEIMTEXTIL v německém Frankfurtu nad Mohanem, na kterém se schází světoví výrobci bytového textilu. Tam také prezentujeme své novinky a ukazujeme, jak námi nabízené prvky pro sluneční ochranu a závěsné systémy na záclony na tyto trendy reagují. Snažíme se, abychom byli těmi, kteří spolu s výrobci bytového textilu ukazují, kudy se bude módnost v následujících měsících, či v některých případech i letech, ubírat. Barvy a designy našich rolet, nebo plisé musí zákonitě na tyto trendy navazovat a musí tyto trendy následovat. Když se bavíme o tom, zda jsou dekorační látky a záclony ještě „in“, tak mne v tuto chvíli napadá jeden typ dekorace okna, který je spojen se zastíněním interiéru. Jsou to například japonské stěny. Panely japonských stěn se vyrábějí jak z roletoviny (látky, která se používá pro výrobu rolet), tak i z dekoračních látek různých kvalit a dokonce i z pásů záclon. Tato tzv. velkoplošná dekorace působí v interiéru velice příjemně a umožňuje dokonce reagovat jednoduše na roční období. Upevnění panelů japonských stěn na vozících je řešeno pomocí suchého zipu, takže před velikonocemi jednoduše sundáte panely, které jste měli v zimních měsících a nahradíte je panely s jarním motivem. Je to velice oblíbený a praktický systém. I zde je možnost ekonomického řešení s využitím již instalovaných záclonových kolejniček, nebo komfortnějšího řešení s lankovým ovládáním, nebo dokonce ovládáním pomocí motoru.

Mluvil jste o úsporách energií. To se mi zdá přehnané tvrzení. Jak může záclona, nebo dekorační látka uspořit energii?

Každý prvek, který oddělí otvor ve zdi - a tím okna nebo balkonové dveře jsou - od vnitřního interiéru, tak jaksi interiér izoluje, chrání před únikem tepla. Velmi výrazně je to znát při instalaci žaluzií, rolet, nebo plisé. Nejmodernější plisé, které je vyráběno jako dvojité plisé Duette, nejen že interiér ochrání před přehřátím, nebo před únikem tepla z interiéru, ale toto plisé interiér zútulní díky tomu, že působí na akustickou pohodu, tlumí a pohlcuje i ozvěny v interiéru. Při krátkodobém pobytu si toho možná ani nevšimnete, ale pokud pobýváte v interiéru delší dobu, potom změnu jistě poznáte. I roleta s antireflexní vrstvou na rubové straně, interiér ochrání před únikem tepla, nebo naopak před přehřátím. Dnes se velice často používají klimatizace a ty pro svou činnost potřebují energii. Pak každý stupeň, který snižuje potřebu činnosti klimatizace, nebo kotle na vytápění interiéru je úsporou. Po celý rok se jedná o nemalé finanční částky.

zastineni interieru

Co nás v této oblasti čeká v souvislosti s moderními technologiemi. Víme, že mladá generace dává přednost technickým řešením, která přinášejí užitný komfort. Je i v tomto směru něco nového, co na nové potřeby reaguje?
Ano, i zde je GARDINIA součástí dění. Máme připraven projekt motorizace rolet, záclonových kolejniček, nebo japonských stěn pomocí motorů na dálkové ovládání. Použití technologií inteligentních domů, ovládání pomocí chytrých telefonů, tabletů, dálkové ovládání nebo programování. To jsou standardní prvky, které jsou signálem dnešní doby a na které sériový program GARDINIA a náš zakázkový program ALUGARD reagují. I zde se snažíme, abychom přinesli řešení, které je nejen funkční, ale hlavně komfortní z hlediska hlučnosti, možnosti regulace rychlosti posunů atd., atd.

Je toho opravdu hodně, o čem bychom si mohli povídat. Jsou tématické bloky, které by si určitě zasloužily detailnější pozornost. Jak řekl pan Záhoř: "Okno je skutečně výkladní skříní do našeho žití. Záleží jen na každém z nás, jak si ho uspořádáme, jak ho oblékneme“.

Pane Záhoři, velmi Vám děkujeme za příjemný rozhovor a odpovědi na naše zvýdavé otázky a budeme se těšit brzy nashledanou!
www.gardinia.cz

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze