Úvod

Správná montáž střešního okna zabrání tepelným ztrátám

Střešní okna jsou v současné době u rodinných domků standardem. Podkrovní pokojíčky díky nim nepřijdou o možnost denního světla, a navíc pak vypadají mnohem útulněji. Střešní okna jsou ale nejslabším článkem celého střešního pláště. Při špatné montáži dochází nejen k tepelným ztrátám, které se podepíší na nákladech za vytápění, ale zároveň se snižuje životnost oken.


Otázkou je, co lze udělat pro to, aby se zamezilo zbytečnému úniku tepla a snížily se tak náklady vynaložené za vytápění? Nad tou samou otázkou se zamyslela i společnost Puren, která se soustředí na nadkrokevní izolaci.

Montáž střešních oken není jen tak
Firma Puren patří k předním světovým výrobcům tepelných izolací. K jejich výrobě jsou používány tvrdé polyuretanové pěny tzv. PIR izolace. Montáž střešního okna není nic jednoduchého. Je potřeba dodržet správné postupy, protože jedině tak vše funguje správně, jak má. Podle statistik jsou špatně namontovaná střešní okna nejčastější chybou v konstrukcích šikmých střech. Chybné provedení parozábrany a tepelné izolace kolem okna jsou největším kamenem úrazu.

rozlozeni teplotniho pole
Rozložení teplotního pole (TEMP).

Způsoby řešení zateplení střešních oken
Existuje několik způsobů, kterými lze namontovat střešní okno v nadkrokevním zateplení. Jednotlivé způsoby se liší výrobce od výrobce střešních oken, kteří mají své vlastní doporučované postupy. Firma Puren vyrábí zateplovací rám ke střešním okům, které dodává výrobcům oken Velux a Roto v sousedním Německu. U nás ani na Slovensku výrobci tento rám nenabízí, což je škoda. Jak tedy dosáhnout zateplení střešních oken i bez tohoto rámu, aby byla zajištěna minimální teplota 10+°C na vnitřní straně oken a zároveň docházelo k co možná nejmenším tepelným ztrátám?

zateplovaci ram puren
Společnost Velux na stavebním veletrhu konajícím se v Bau Mnichov 2017 představila okno se zateplovacím rámem Puren.

zatepleni stresniho okna deskami puren

zatepleni stresniho okna PIR deskami
Ukázka zateplovacího rámu Puren.


Puren má řešení
Zateplovací rám Puren ke střešním oknům je složen z PIR izolačního jádra s oboustrannou tvrdou deskou Purenit. Úkolem tohoto izolačního rámu je přiteplit okno a zvýšit tak vnitřní povrchovou teplotu na rámu. Program Ansus při ověřování povrchových teplot prokázal, že izolační rám snížil tepelné ztráty okna a zvýšil vnitřní povrchovou teplotu na rámu okna až o +2°C.

Pro více informací se s důvěrou obraťte na odborníky společnosti Puren.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze