Úvod

V kontaktu s přírodou

Zdravé bydlení sahá daleko za hranice interiéru. Jeho plnohodnotnou součástí je také požadavek, aby nám umožňovalo nejlépe každodenní kontakt s přírodou.


Jsme součástí přírody
Čím dál více lidí trpí různými civilizačními chorobami, jako jsou alergie, únavový syndrom a mnohé další. Jednou z hlavních příčin výskytu civilizačních chorob je, že se soustavně vzdalujeme přírodě, jejíž jsme součástí. Většinu času, a to nejen v chladnější části roku, trávíme v interiérech, a proto trpíme deficitem pobytu na čerstvém vzduchu. 

Čerstvý vzduch na dosah
Nemusíme žít v domě se zahradou, abychom měli k přírodě přístup. V městských domech a bytech existují i jiné možnosti, jako je například zelená střecha, balkonové prosklení, anebo alespoň malý kousek terasy či balkónek. Náš životní standard zvyšuje také dostupnost zeleně, parků a sportovišť, což je třeba zohlednit při volbě konkrétního místa k bydlení. 

Pohled ven
Naše zdraví samozřejmě ovlivňuje také psychika. Bydlení s malými okny a nedostatkem světla jí příliš nepřidá, a proto je už dávno out. Mnohem optimističtější pohled ven je skrze francouzská okna, okna zimní zahrady a další prosklené plochy. 

Stále v kontaktu
Blahodárný vliv na psychiku mají zelené rostliny, stejně jako neživé přírodniny, které by měly být plnohodnotnou součástí našeho zdravého bydlení, neboť nám umožňují být stále v kontaktu s přírodou. 

Foto: Pixmac.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze