Úvod

Veselé Vánoce, milá kuchyně!

Také nesnášíte kýče všeho druhu a rádi nadělujete pouze šikovné a praktické dárky? Tak Vás to jistojistě bude zajímat, co užitečného můžete pořídit do kuchyně Vašim rodičům, přátelům, nebo tomu, kdo se u Vás doma stará o hladové žaludky! Zde je několik nápadů!


Na šéfovi záleží
Každá kuchyně má svá specifika. Záleží především na tom, kdo v ní tráví nejvíce času a obvykle také mívá hlavní slovo, tedy na osobnosti kuchaře. V kuchyni, kde se hodně a často peče, její majitelé a uživatelé ocení zcela jiné pomocníky, než tam, kde je prioritou pouze rychlá příprava kávy či instantní polévky. Jinými slovy, kupovat člověku, který považuje kuchyni za místnost ryze technického charakteru, formičky či jiné pomůcky na pečení je holý nesmysl. Ledaže byste si z jeho životního stylu chtěli udělat trochu legraci. Naproti tomu když pořídíte své sedmdesátileté mamince nebo babičce na obsluhu příliš náročnou mašinku určenou k přípravě kávy, bude z ní pravděpodobně velmi nešťastná. Ale pozor! Existují také stařenky, které si s takovým přístrojem v pohodě poradí a při příležitosti Vaší další návštěvy Vás příjemně překvapí šálkem neuvěřitelně lahodné kávy! Než tedy někomu pořídíte dáreček do kuchyně, ujistěte se, zda dobře znáte jeho kuchyňské zvyky a kuchařské, případně jiné, dovednosti. 

Útrapy zaneprázdněné hospodyňky
A začněme třeba od maminek a babiček, které mají momentálně spoustu práce (zejména s pečením perníčků, dalšího cukroví, úklidem, atp.), a proto si zaslouží několik zlepšováků, které jim napříště všechnu tuto práci podstatně usnadní. Pečení vánočního cukroví, ale i závinů, buchet či koláčků se neobejde bez soupravy válu s válečkem. Pokud jste se dobře dívali, jak se připravuje pečivo, než se dá péct do trouby, nebo v lepším případě máte s pečením své vlastní zkušenosti, nemohlo Vám ujít, jak je tento výrobní proces pracný! Těsto se často lepí k válu či válečku, neustále používáte hladkou mouku. Pomoučněný vál s válečkem se navíc nemyje v myčce nádobí (protože by v ní dřevo navlhlo, a následně by došlo k jeho poškození, klasický vál by mohl prasknout a rozlomit se na několik částí). O nutnosti vytírat podlahu, kam i zkušené hospodyňce trocha mouky upadne, ani nemluvě! 

Silikon pro maminky i babičky
Těmto zaneprázdněných hospodyňkám však můžete pomoci vhodným dárkem! Co máme konkrétně na mysli? Silikonovou podložku a silikonový váleček, na které se těsto nelepí, což ve svém důsledku znamená minimálně dva přínosy. Když totiž používáte silikonovou podložku s válečkem, není nutné těsto pomoučnit, a tak jejich umytí je velmi snadné. Můžete je dokonce mýt i v myčce. Také úklid podlahy, na které nenajdete ani stopu po hladké mouce, jde mnohem rychleji od ruky. Tyto potřeby pořídíte za poměrně rozumnou cenu. Pohodlně je nakoupíte v zásilkových či internetových obchodech. Stačí jen zadat hesla do vyhledavače. Pokud budete chtít dovést svůj vánoční dárek k dokonalosti, zkompletujte mamince či babičce celou soupravu včetně silikonové formy na bábovku či koláč. Silikonové formy se rovněž nemusí vysypávat moukou! 

Pro mužské experimentátory
Tatínkové, dědečkové a nejen oni (pokud tedy nepatří mezi vegetariány) nikdy nepohrdnou dárkem, který má spojitost s přípravou masa. V teplých měsících s oblibou grilují lahůdky, které jim jejich partnerky připravily, někteří si dokonce maso na grilování sami nakládají, na venkovních grilech. Když se ochladí, venkovní grilování ztrácí své kouzlo. Co jim takhle pořídit být stolní gril? Tento dárek pořídíte již od šesti set korun. Záleží na tom, zda se rozhodnete pro nějaký obyčejnější, nebo třeba pro lávový. Gril doplňte košíčkem se sadou grilovacího koření, hořčic či marinád a uvidíte, že také mužské části své rodiny uděláte radost! Že je Váš dědeček, tatínek, partner či kamarád spíše na sladké? Zkuste mu koupit soupravu na čokoládové fondue. Veselé Vánoce Vám i Vaší kuchyni!

Kam dál?

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze