Úvod

Větrání rodinných domů bez rizika vzniku plísní

Pustili jste se do rekonstrukce, stavby, anebo projektování svého rodinného domu? Nezapomeňte, že pouze efektivní systémy větrání Vám dokážou zajistit energeticky nenáročné a spokojené bydlení bez rizika vzniku plísní. Oblíbené řešení představuje teplovzdušné vytápění v kombinaci s rekuperací vzduchu.


Zdravé prostředí a nízké provozní náklady
Požadavek na zdravé prostředí v domě a minimální náklady na provoz jsou alfou omegou moderního bydlení 21. století. Teplovzdušné vytápění s rekuperací vzduchu oba tyto požadavky splňuje a patří tak mezi účinná řešení, jak snížit energetickou náročnost objektu v rámci rekonstrukce, anebo zajistit úsporný provoz novostavby.

Úsporné teplovzdušné vytápění s rekuperací
Teplovzdušné vytápění funguje na základě vzduchotechnických systémů s efektivní rekuperací vzduchu. Tyto systémy zajišťují příjemné prostředí prostřednictvím stálé výměny vzduchu (přívodem teplého vzduchu do domu a odvodem znehodnoceného vzduchu domu), a zároveň zpětné získávání tepla z odváděného vzduchu neboli rekuperaci. Právě díky schopnosti získat teplo z odváděného vzduchu ze vzduchotechnického systému dokáže kombinace teplovzdušného vytápění a rekuperace vzduchu zajistit velmi ekonomický provoz domácnosti. Úspornost tohoto systému ve srovnání s ostatními systémy navíc podporuje fakt, že zde odpadá nutnost větrat okny, což je jednou z příčin tepelných ztrát.

Bydlení bez plísní
Vedle úspory má systém teplovzdušného vytápění s rekuperací ještě další přednosti, zejména schopnost zajistit v domě optimální vlhkost a účinně tak předcházet riziku vzniku plísní. Také z tohoto důvodu se teplovzdušné vytápění uplatňuje při rekonstrukcích starších domů, kde je třeba odstranit problém s nežádoucí vlhkostí vzduchu. Problém s nežádoucí vlhkostí vzduchu se však týká i novějších domů s plastovými okny, za kterými se tvoří plíseň. Efektivní řešení zde představuje zajištění větrání malými jednotkami. Další možností je instalace malé větrací jednotky ve spojení s jiným systémem vytápění, nejčastěji podlahovým topením nebo radiátory.

Více informací o teplovzdušném vytápění v kombinaci s rekuperací vzduchu a dalších možnostech, jak zajistit zdravé bydlení bez plísní, najdete na stránkách www.tzb-pro.cz.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze