Úvod

Vinylová podlaha: luxusní vzhled za málo peněz

Vinylovou podlahu využijete všude tam, kde nechcete investovat do drahé podlahy ani slevit ze svých estetických požadavků. Moderní vinylovou podlahu na první pohled nepoznáte od mnohem luxusnějších materiálů, například dřeva.


Vinylová podlaha, lidově, avšak nesprávně označována jako lino, je výjimečná svou odolností a životností. Snadno se udržuje a zajišťuje mnohem nižší úroveň hluku, než je tomu například u laminátové podlahy. Díky velké odolnosti proti vlhku se hodí do všech místností včetně kuchyně, dokonce i do koupelny, takže můžete mít v celém bytě jeden typ podlahy.

Podlaha v jedné rovině bez nutnosti prahů a přechodových lišt působí kompaktním dojmem a navíc je to i praktické a bezpečné řešení. Vinylová podlaha se díky rozměrové stálosti a odolnosti proti výkyvům tepla a vlhka hodí i pro podlahové vytápění.

Z čeho se vyrábí?
K vinylové podlaze má mnoho z nás nedůvěru – dost z nás ještě pamatuje nevzhledná „lina“ používaná za socialismu úplně všude. Dodnes je lze najít v nezrekonstruovaných panelákových bytech. Otázky také budí materiál, z jakého je vinylová podlaha vyráběná.

Jedná se o PVC, neboli polyvinylchlorid, což je třetí nejpoužívanější umělou hmotou na světě. V PVC se dříve používaly i těžké kovy (například kadmium, olovo) či organické sloučeniny cínu, ale díky přísnějším normám byly už tyto přísady většinou nahrazeny látkami na bázi ekologického vápníku. Některé vinylové podlahy jsou navíc až z 95 % vyrobeny z recyklovaných materiálů.

Nová podlaha za pár hodin
Výhodou vinylové podlahy je také snadná a rychlá pokládka. Pokud máte rovný povrch, nabízí se vám dvojí řešení: buď použití lepených vinylových dílců, nebo samolepící podlaha. Pořád jste rekonstrukci místnosti odkládali a najednou musí být vše hotové co nejrychleji?

Pak je PVC podlaha ideální – lepidlo totiž zasychá už do tří hodin od použití a pak můžete místnost zase začít normálně využívat. V případě, že povrch, na který chcete podlahu položit, je nerovný, pak je nejjednodušším řešením použití zámkové vinylové podlahy, která se skládá obdobně jako laminátová plovoucí podlaha.

Pokud máte v plánu použít vinylovou podlahu například v dětském pokoji, tak je lepší lepená. Ta je totiž tišší než zámková. Jestliže však povrch neumožňuje nalepení vinylu, pak se doporučuje pod zámkovou podlahu umístit ještě akustickou podložku – například Floorwise Acoustica. Podložka výrazně tlumí zvuk, který prochází skrz podlahu dolů do nižších pater, ale i hluk přenášející se zpět do místnosti.

Tradiční český výrobce
Osvědčenou značkou vinylových podlah je například česká značka Fatra. Ta u svých výrobků garantuje i odolnost proti poškození od kolečkových židlí. Její řada Thermofix® dokonale imituje přírodní materiály – například břidlici, selský dub, cedr nebo třeba teak.

Jakkoliv je materiál pevný a odolný, jeho trvanlivost závisí i na kvalitě pokládky. Přestože je snadná, ne každý si na ni troufne. V tom případě udělejte raději nákup tam, kde vám podlahu nejen prodají, ale zajistí i profesionální pokládku. Pak máte jistotu, že se investice do nové podlahy neznehodnotí.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze