Úvod

Víte, jak na správné sezení?

Bolesti zad jsou jedním z nejzávažnějších nešvarů sedavého zaměstnání. Správným sezením v kombinaci s dodržováním zdravého životního stylu lze však zdravotním obtížím vzniklým právě v důsledku častého a dlouhého sezení účinně předejít. Jak tedy správně sedět? Zeptali jsme se odborníka, autora židlí Therapia pana Ing. Petra Havleny.


Jak bychom měli sedět, aby nás nebolela záda?
Především zdravě. A základem zdravého sezení je správná technika sezení plus volba vhodné židle. Obojí spolu velmi úzce souvisí, neboť vhodná židle nás podporuje ve správné technice sezení.

Vhodná židle. Jaká židle je vhodná? Kvalitní?

Při výběru pracovní židle nejde jen o kvalitu, ale také o to, aby byla ergonomická, a umožňovala aktivní sezení. Přece jen v práci sedíme spoustu hodin.

spravne sezeni

Co to znamená aktivní sezení? Mám se během sezení pohybovat? Je vhodné nahradit pracovní židli třeba gymnastickým míčem?

Aktivní sezení neznamená, že se na židli musíme pohybovat. Důležité je, aby židle měla několik důležitých funkcí, zejména pak synchronní polohování, díky němuž budou záda vždy správně podepřena a my budeme aktivnější, soustředěnější na práci.

A co to sezení na míči?

Míč má v kanceláři nebo domácí pracovně své místo. Člověk se na něm může příjemně protáhnout. Z hlediska dlouhodobého sezení je však míč nevhodný, protože způsobuje napětí v oblasti zad i v celém těle. Nehledě na to, že při sezení na míči, což je vlastně druh pohybové aktivity, se hůře soustředíme na práci.

spravne umisteni pocitace

Co byste mi tedy doporučil místo míče?
Míč doporučuji pro protažení během dne. Pro dlouhodobý pracovní sed např. u počítače pak kvalitní židli s alespoň základními ergonomickými funkcemi. Na židli bychom se měli cítit příjemně a pohodlně, proto je vhodné si židli předem důkladně odzkoušet.

Dáte mi nějaký tip?
V praxi se velmi osvědčila speciální zdravotní židle Therapia, která díky patentovanému systému čtyř biozón umístěných v podpěrné a sedací části pomáhá tělu udržet správnou polohu.

zdravotni zidle

Jak systém čtyř biozón funguje?

Odlehčení přední hrany napomáhá krevnímu a lymfatickému oběhu. Pružinový rošt na sedáku zmírní veškeré nárazy či výkyvy do stran a chrání konec páteře. Bederní opěrka Vás nutí k vzpřímenému sedu a svislá opěra páteře lehkým tlakem přispívá k správné pozici trupu i správnému dýchání. Unikátní řešení sedáku Therapia chráněné užitným a průmyslovým vzorem je odborníky z oblasti ergonomie hodnoceno jako mimořádně účinné při prevenci většiny následků dlouhého sezení. Židle umožňuje sedět aktivně a zároveň Vás díky svým zónám postupně narovnává. Obdobně jako osobní terapeut.

To zní skvěle. Ale lze vůbec zkonstruovat židli, která bude vyhovovat všem váhovým a výškovým kategoriím?

Židle Therapia jsou jediné na našem trhu, které jsou k dostání v několika velikostech. Jsou navíc vybaveny množstvím prvků, které umožňují přizpůsobit se přímo na daný typ postavy. Volit můžete výšku sedu, opěry, područky a mnoho dalších funkčních i ergonomických doplňků. A protože jiná židle bude vyhovovat vysoké štíhlé ženě a jiná zase robustnímu muži, v případě židle Therapia si vybíráte z různých velikostí modelů právě v závislosti na typu postavy. Právě volba vhodného typu, který pak ještě nastavíte dle potřeby, je zárukou nejvyššího komfortu.

spravne sezeni u PC

Výborně. A co design? Přece jen je to zdravotní židle. Vycházím ze srovnání, že třeba takové zdravotní pantofle nejsou zrovna na parádu.

Všechny modely se mohou pochlubit pěkným moderním designem, který vzhled kanceláře ani útulné domácí pracovny rozhodně nezkazí.

Takže když si pořídím tuhle pěknou zdravotní židli, tak mám vyhráno?

Bohužel ani ta nejlepší židle problémy se zády nevyřeší, můžeme jim však předcházet, nebo alespoň zmírňovat. Jinými slovy samotná židle nestačí. Důležitá je rovněž ergonomie pracoviště. Chce to ještě dodržovat pravidelné přestávky, změnit občas polohu a trochu se při práci protáhnout. Samozřejmě i fyzická aktivita mimo pracovní dobu je žádoucí.

Pane Havleno, děkuji Vám za rozhovor. Je na závěr něco, co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?

Seďte zdravě a vyberte si svou therapeutickou židli na www.prowork.cz nebo www.therapia.cz.


PROWORK logo                 THERAPIA LOGO
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze