Úvod

Zdravé bydlení ve srubovém domě

Chcete zdravě bydlet? Zabydlete se ve srubovém domě. Že hledáte, kde byste načerpali pro svůj srubový dům inspiraci? Vydejte se s námi na krátkou virtuální návštěvu do srubového domu Kontio na Slapech.


Bydlení v souladu s přírodou
Srubové domy se právem staly synonymem zdravého bydlení. Dřevo je unikátní přírodní materiál, který příznivě ovlivňuje naši fyzickou i psychickou pohodu, což je jedním z hlavních důvodů, proč se staly srubové domy trendem moderního bydlení.
O jejich stavbě uvažuje rostoucí počet zájemců o nové bydlení, málokdo mimo obor má však bližší představu, co všechno taková realizace dřevostavby obnáší, jak probíhá a jaké možnosti jsou k dispozici. Nevěděli to ani členové naší redakce, a proto se vydali na návštěvu srubového domu na Slapech.

Více inspirace pro realizaci srubového domu najdete na stránkách www.drevostavby-kontio.cz.

Moderni srubove domy Kontio

Jak se staví moderní srub
Majitelé domu, manželský pár, měli od počátku jasno. Milují přírodu a masivní dřevo, a proto toužili po srubovém domě v přírodě. Poté, co se jim podařilo najít vhodný pozemek o rozloze 10 000 m2, hledali spolehlivého dodavatele, který dodává kvalitní srubové domy. A protože za srubovou velmoc je považována země tisíců jezer, není náhoda, že se rozhodli pro finskou firmu. Jak oba přiznávají, při volbě dodavatele sehrály velkou roli také osobní sympatie, líbil se jim přístup společnosti Kontio LogHouses. Místo typového projektu dali manželé přednost architektonickému návrhu maminky majitele domu, který byl zaslán do Finska, kde se v počítačově řízeném provozu vyrobily všechny části domu.

Srubove domy Kontio pudorys

Ta přišla v podobě dřevěné stavebnice, která byla položena na betonovou základovou desku. Konstrukci dále tvoří obvodové a vnitřní roubené stěny z lepených hranolů 205 x 220 mm a trámové příčky. Co se týká skladby střechy, byla použita nadkrokevní izolace a krytina je taška. Výplně otvorů tvoří finská euro okna ze severské borovice (z této dřeviny jsou vyrobeny také ostatní dřevěné prvky konstrukce, protože se jedná o nejhouževnatější a nejodolnější stavební materiál pro srubové domy a roubenky) s izolačními trojskly a vnitřní dřevěné dveře vše také od značky Kontio Loghouses. Vytápění je zabudováno v podlaze, dále je zde tepelné čerpadlo a krbová kamna. Užitná plocha činí 225 m2 z celkově zastavěné plochy 290 m2.

Srubove domy Kontio obyvaci pokoj

Design interiéru, kde nás zaujalo zejména citlivé řešení zastínění textiliemi a masivní nábytek, navrhovala sama majitelka. Díky všudypřítomnému dřevu se zde člověk cítí uvolněně a velice příjemně.

Srubove domy Kontio loznice

Srubove domy Kontio interier

Kvalita garantovaná certifikáty

Na první pohled je i pro laika patrná kvalita materiálu, konstrukčně technologického řešení, výroby a montáže. Jak by také ne, když je společnost Kontio držitelem mnoha certifikátů, mezi nimi certifikátu CE, který potvrzuje, že sruby Kontio jsou v souladu s Evropskými technickými požadavky ETA 05/0119 platnými po celé Evropě. Jen pro zajímavost, Kontio v současnosti staví kolem 2500 srubových domů (sruby, roubenky, srubové chaty) ročně.

Pokud také uvažujete o srubovém domě, dopřejte si prvotřídní kvalitu a spojte stavbu svého srubového domu se světovou jedničkou - společností Kontio. Kvalita je základním předpokladem Vaší spokojenosti s bydlením.

Foto: Tomáš Dittrich
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze