Úvod

Změkčete svůj nábytek polštářky!

Také máte rádi ten pocit, když se na pohovce zaboříte do měkkých polštářků? Nebo neradi sedíte na tvrdém? Či snad naopak velmi rádi hrajete polštářové bitvy se svými dětmi? To jsou jen tři dobré důvody k tomu, abyste změkčili Váš nábytek dekorativními polštářky.


Oživení i zútulnění 
Není žádným tajemstvím, že i takové nenáročné doplňky, jako jsou ty textilní, dokážou parádně oživit interiér, a zároveň do něho vnést útulnou atmosféru. Můžete jimi zkrášlit svou oblíbenou pohovku, změkčit dřevěná či ratanová křesílka, lavice, veškerý nábytek určený do interiéru i exteriéru. Tyto stylové přátele Vašeho pohodlí můžete nakoupit v kamenných či internetových obchodech. Za zmínku stojí rovněž nabídka klasických zásilkových obchodů, kde najdete líbivé polštářky, jejichž motivy se obvykle řídí ročním obdobím. Do výroby polštářků se však můžete pustit i sami! Vždyť to není nic složitého. Stačí se jen podívat, zda na půdě či v komoře neleží nějaký polštářek, který by si rád nechal ušít nový kabátek. Pak už jen stačí, najít trochu inspirace, narazit na tu správnou látku a pomocí šicího stroje je dekorace hotová během chvilky.

Bílá, káva, čokoláda
Interiérům zařízeným v duchu 21. století sluší moderní vzory. Co se letos nosí, to je kombinace smetanově bílé a čokoládové, nebo café latté – barevný trojboj, který znáte ze sklenice svého (možná) oblíbeného nápoje. Hnědou pohovku proto jistě potěšíte smetanově bílými polštářky, bílou zase naopak těmi hnědými, či béžovými. Možná by to chtělo přidat i nějaký sympatický motiv. K pohovkovému posezení u kávy v blízkosti konferenčního klidně pozvěte polštářky zdobenými motivem kávových zrnek, hrnků, prostě čehokoliv spojeného s tímto příjemným rituálem. 



A nezůstávejme sedět pouze na pohovce. S barevnými kombinacemi polštářků určených především k sezení, tzv. sedáků, můžete potěšit židle ve Vaší jídelně. Pokud se pustíte do výroby sedáků, nezapomeňte na vázací tkalouny, ať své měkoučké neposedné kamarády nemusíte stále sbírat ze země. 

Pořádně to rozsviťte! 
Že výše uvedené decentní barevné kombinace nemají s Vaším stylem vůbec nic společného? Tak to zkuste jinak! Nechte se inspirovat švédským, nebo třeba finským stylem a vsaďte na veselé barevné kombinace, například s květy v designu Marimekko, štíhlými proužky, nebo s motivy, které čerpají ze severské přírody. Růžová, jasně zelená, žlutá, fialová. Tyto odvážné formy nejlépe vyniknou na bílém podkladě, stejně jako v prostředí laděném do příliš střízlivé šedi. 

Osvědčená klasika
S barevnou polštářkovou kombinací, která obsahuje všechny barvy naší české trikolóry, rozhodně neuděláte krok vedle. Ovšem pozor, pouze v interiéru, který není úplně jinak barevný! Pokud nemáte rádi červenou, klidně ji z trikolóry vypusťte. Rázem se tak přemístíte do Řecka, a to k pravé námořnické. Co se týče motivů, neomezujte se pouze na pruhy, proužky a kormidla, zkuste také rybky, rybáře a loďky!



Je libo trochu romantiky? 
V romanticky laděném interiéru, třeba na chalupě v kuchyni či ložnici, nebo na rozkvetlými muškáty lemovaném zápražíčku s dřevěným zahradním nábytkem si můžete dopřát trochu romantiky. Proč nezkrášlit své oblíbené místečko něžnými polštářky s motivem drobných nevýrazných květů, třeba pomněnek, s bílým krajkovým lemováním. 

Polštářky dětem
Děti polštářky milují. Když jsou pěkně voňavé, rády se s nimi mazlí a očichávají je. Některé děti dokonce raději očichávají polštářky, než by cumlaly dudlík. Když trochu povyrostou, s nadšením se pustí do polštářové války. Až se vydovádí, mohou s nimi spokojeně usínat. Vidíte sami, že dekorativní polštářky jsou vhodným doplňkem také do dětského pokoje. A motivy? Největšího úspěchu dosáhnete nejspíše s oblíbenými pohádkovými hrdiny. Kteří to jsou? Na to se zeptejte Vašich dětí. Každý máme toho svého.

Foto: Samphoto

Fórum kuchyně a vybavení
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze