Úvod

Arónie bude ozdobou vaší zahrady od jara do podzimu

Arónie je velice oblíbená rostlina, která láká na pohled od jara až do podzimu. Jen málokdo si ji vybaví pod pravým jménem temnoplodec, neboli černý jeřáb, přesto se na zahradách vyskytuje stále častěji. A to je dobře.


Hustě rostoucí dřevina bude na vaší zahradě dělat parádu od jara do podzimu. Zatímco na jaře vás zaujmou její bohaté bílé květy, v závěru léta se budete těšit z tmavě modrých až černých plodů a na podzim vás na pohled zaujmou její oranžovočerveně zbarvené listy, jež dokonale podtrhnou podzimní atmosféru. Mimo to jsou plody arónie pestré svým využitím, což je dalším bonusem.

aronie

Nenáročná na pěstování
Dobrou zprávou je, že arónie není nikterak náročná na pěstování, takže se jí nemusí bát ani začínající zahrádkáři. Chcete-li temnoplodec pěstovat na své zahrádce, snažte se mu vybrat slunné nebo jen mírně stinné místo, kde se mu bude dobře dařit a kde vám udělá největší radost. Výhodou arónie je její nenáročnost na půdu a nadmořské výšky, takže se vám uchytí prakticky na kdekoli. Umístíte-li arónii do mírně promočené půdy, odvděčí se vám bohatou zásobou chutných plodů, které lze různorodě využít. Nelekejte se, pokud vám černý jeřáb poroste velmi rychle - pro tuhle rostlinu je to typické a hodně záleží na podmínkách, které jí připravíte.

Proč arónii pěstovat?
Důvodů může být hned několik. V první řadě je to okrasa zahrady. Často je součástí živých plotů a při správných podmínkách dokáže plodit již v prvních letech po vysazení. Největším lákadlem jsou ale její plody, které jsou bohaté na spoustu zdraví prospěšných látek a lze je různorodě využít nejen v kuchyni.

cerna jerabina

Plody arónie připomínají jeřabiny a mají tmavě modrou až černou barvu. Je o nich známo, že jsou bohaté na vitamíny P, B, C, A a antioxidanty. Mimo jiné obsahují antokyaniny, bioflavonoidy, minerály a další důležité aktivní látky, které podporují zdravý životní styl.

K čemu všemu se dají využít plody arónie
Chutné a obsahově bohaté plody černého jeřábu můžete využít k mnoha účelům. Hodí se pro výrobu džemů, lze z nich udělat kompoty, přidat je můžete do ovocných jogurtů. Stejně tak z nich lze udělat lahodný sirup nebo za studena lisované šťávy, které nejen v létě přinesou vítané osvěžení. Někdo přidává plody arónie i do vína, takže záleží jen na vaší představivosti a fantazii. Naložit s nimi můžete jakkoli.

sirup z aronie

Bude vám dělat radost
Máte-li zahradu a patříte mezi nadšené pěstitele, pak by ani vám tahle nenáročná rostlina neměla chybět. A víte co? Pro sazenice arónie nemusíte nikam jezdit, nechte si je jednoduše zaslat! E-shop starkl.com se zabývá prodej rostlin podporující naše zdraví a zákazníkům zajišťuje dovoz vybraných produktů až domů. Doručení probíhá pouze v době vhodné k sázení a společnost zabývající se pěstováním rostlin více jak 100 let vám dává garanci na její ujmutí. Vidíte, nemáte co ztratit, ba naopak můžete jen získat!
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze